
W zestawieniu znalazły się także pizze z akcentami znanymi z kuchni polskiej - wiejska (3,1 proc., na zdjęciu) oraz farmerska (2,9 proc.). Pizza wiejska zazwyczaj serwowana jest z kiełbasą i ogórkiem konserwowym, a farmerska z kiełbasą, cebulą oraz papryką czerwoną. .

W pierwszej 10-tce znalazły się także takie rodzaje pizzy jak: pepperoni (2,7 proc.), kebab (2,5 proc. - na zdjęciu), funghi (2,3 proc.) oraz vegetariana. To pokazuje, że Polacy lubią eksperymentować i sięgać po różne smaki.

W porównaniu z zeszłorocznym zestawieniem, na popularności straciła pizza vegetariana (na zdjęciu) - spadek z 6. miejsca na 10., pepperoni (z 4. na 7.) funhgi (z 7. na 9.) oraz serowa, która w poprzednim badaniu uplasowała się na 8. miejscu, a obecnie znalazła się poza pierwszą 10-tką w rankingu.

Eksperci przyjrzeli się także dodatkom do pizzy, czyli sosom. – W 2024 r. zaledwie 11 proc. paragonów pochodzących z pizzerii zawierało sos czosnkowy. Jeszcze rzadziej wybierany był sos pomidorowy, który pojawił się na ok. 4 proc. ujętych w badaniu dowodach zakupu. Wygląda więc na to, że ich zakup nie jest częstą praktyką wśród polskich konsumentów. Warto jednak pamiętać, że część pizzerii w Polsce oferuje sosy gratis przy większych zamówieniach, a takie pozycje mogą nie być rejestrowane na paragonach - tłumaczy Antonina Grzelak.