
Działa na skórę i oczy
Kurkumę można również stosować zewnętrznie na choroby skórne - łagodzi oparzenia, zaczerwienienia i rany skórne.
Łagodzi zmiany łuszczycowe, trądzikowe i egzemy.
Kurkuma działa przeciwzmarszczkowo i opóźnia procesy skórnego starzenia. Kurkuma pomaga w terapii chorób oczu, takich jak zapalenie spojówek, zespołu suchego oka, jaskrze czy reinopatii niedokrwiennej.
Więcej o właściwościach kurkumy i wpływie na zdrowie ►►►

Jak stosować kurkumę?
Osoby zdrowe powinny ograniczyć się do spożywania jej w formie przypraw w potrawach, a ci, którzy chcą zwiększyć jej ilość, mogą pić tzw. złote mleko. To napój, którego bazą jest pasta z kurkumy, a sposób przyrządzenia jest taki:
► 2 łyżki sproszkowanej kurkumy dodajemy do połowy szklanki wrzącej wody gotujemy około 10 minut do uzyskania gęstej pasty. Do wody uprzednio należy dodać łyżeczkę oleju kokosowego (kurkuma rozpuszcza się w tłuszczach, nie w wodzie). Złote mleko można podawać z miodem, pieprzem, imbirem lub cynamonem.
Więcej o właściwościach kurkumy i wpływie na zdrowie ►►►

Kto nie powinien stosować kurkumy?
► Osoby mające problemy z drożnością dróg żółciowych i cierpiące na kamicę żółciową powinny zachować ostrożność (kurkuma działa żółciopędnie!).
► Diabetycy i chorzy zażywający leki rozrzedzające krew powinni skonsultować się z lekarzem, gdyż kurkuma może nasilać działanie leków, a to może być niebezpieczne dla zdrowia.
► Kurkumy w dużych ilościach nie powinny jeść kobiety w ciąży. Kurkuma może wywołać skurcze macicy, a to może wywołać wczesny poród.
Więcej o właściwościach kurkumy i wpływie na zdrowie ►►►

Jak przechowywać kurkumę?
Kurkuma szybko wietrzeje i traci swoje właściwości. Sproszkowana kurkuma powinna być przechowywana w lodówce w szczelnych opakowaniach z folii lub szkła. Świeże kłącza kurkumy powinny mieć wyraźnie wyczuwalny pikantny zapach. Kłącza gotujemy, suszymy i ścieramy na proszek. Uwaga! Kurkuma jest przyprawą, która barwi (często nieodwracalnie) skórę, tkaniny i materiały.