Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Kto zgotuje sobie smakowity sukces? Przekonamy się już w sobotę

Marta Mikołajska
Jednym z jurorów Blogger Food Festival będzie Rafał Godziemski, właściciel Memo Restaurant&Wine
Jednym z jurorów Blogger Food Festival będzie Rafał Godziemski, właściciel Memo Restaurant&Wine Dariusz Bloch
Wyspa Młyńska zmieni się w wielką plenerową kuchnię. Uczestników Blogger Food Festival czeka nie lada wyzwanie - ich poczynania ocenią profesjonaliści.

Podczas Blogger Food Festival umiejętnościami będą musieli wykazać się nie tylko blogerzy - w szranki o przyznanie przygotowanej przez nich potrawie tytułu „Bydgoskiej Potrawy Roku 2017” staną też Mistrzowie Kuchni, czyli jurorzy w kulinarnym konkursie bloggerów - restauratorzy i szefowie kuchni bydgoskich restauracji.

Jednym z nich będzie Marcin Szukaj - szef Restauracji Kuchnia oraz Bulwar Bistro, członek Zarządu Europejskiego Stowarzyszenia Kucharzy Euro-Toques Polska. Ukończył Zawodową Szkołę Gastronomiczną w Bydgoszczy. Jest laureatem licznych prestiżowych konkursów kulinarnych, m.in. Kujawsko-Pomorskich Potyczek Kulinarnych czy Primerba Cup 2007. Gotowaniem zajmuje się od 20 lat.

- Wszystko zaczęło się od smaków mojej babci: pieczonego chleba, swojskiego masła, mleka - mówi Marcin Szukaj. Jak twierdzi, podstawą dobrej kuchni jest produkt. - To od niego zależy, czy danie, które przyrządzimy, będzie smaczne czy nie. To jednak nie wszystko. Istotne są także zmysły - smaku, węchu, wzroku. To właśnie będą jedne z ważniejszych punktów, na które będę zwracał uwagę przy ocenianiu uczestników - smak i aranżacja. Rzecz jasna, liczyć się będzie też technika wykonania.

Jurorem w kulinarnym pojedynku będzie także dr Józef Sadkiewicz - właściciel Akademii Kulinarnej Sadkiewicz, członek Euro-Toques Polska, Bydgoskiego Towarzystwa Naukowego oraz Stowarzyszenia na rzecz Nauki i Technologii Zbóż ICC Polska. Pracuje na UT-P w Bydgoszczy na Wydziale Technologii Żywności i Inżynierii Chemicznej. Z zawodu jest rehabilitantem, piekarzem, technologiem żywności, nauczycielem wychowania fizycznego. Jest ekspertem w branży zbożowo-młynarsko-piekarskiej i kulinarnej, a także pomysłodawcą i organizatorem zajęć w Akademii Kulinarnej.

Kulinarnych blogerów oceni również Monika Gwiazda. Szefową kuchni była przez 20 lat. Od niedawna pracuje jako doradca kulinarny firmy Nestle. W zakresie gastronomii kształciła się w Szkole Gastronomicznej w Łodzi. W ubiegłym roku była uczestniczką programu Top Chef. - Od zawsze wiedziałam, że gotowanie to jest to - mówi Monika Gwiazda. - W gotowaniu stawiam przede na starą polską kuchnię, ale w nowym wydaniu. Po prostu odświeżam stare przepisy i staram się stworzyć z nich coś nowego. W ocenie uczestników najważniejszym kryterium będzie dla mnie smak potrawy - to on jest kluczem do wszystkiego.

Kolejnym z jurorów będzie właściciel restauracji Memo Restaurant&Wine, Rafał Godziemski. Jak twierdzi, inspiracją dla jego pasji była mistrzyni gotowania - babcia. Zapowiada, że najbardziej wnikliwie oceniane będą walory dań. - Uczestnicy będą musieli wykazać się kreatywnością. Najwięcej punktów otrzymają za smak, wygląd potrawy, a także zapach - zdradza Rafał Godziemski.

Jurorem na Blogger Food Festival będzie też Dawid Budzich. Jest m.in. szefem kuchni Cateringu Dietetycznego Smak i Zdrowie oraz ambasadorem marki Philipiak Milano. Był półfinalistą III edycji programu Master Chef. Jak mówi, w gotowaniu podstawą są wysokiej jakości, zdrowe produkty oraz wykorzystanie odpowiedniego sprzętu kuchennego. – Jeżeli warunek wysokiej jakości - pod każdym względem - jest spełniony, efekt końcowy gotowania na pewno będzie odpowiedni – mówi Dawid Budzich.

– W ocenie uczestników z pewnością będę brał pod uwagę smak potrawy oraz jej efekt wizualny – zapowiada juror. – Ważny będzie także sposób, w jaki kucharze pracują, czystość oraz znajomość technik kulinarnych. To w dużej mierze świadczy o poziomie pracy kucharza.

Ostatnim z jurorów, który będzie przypatrywał się bloggerom, jest Wojciech Grześkowiak, szef kuchni Pałacu w Lubostroniu. Jest współorganizatorem licznych konkursów kulinarnych, m.in. Festiwalu Kuchni Pałuckiej. Jego pasją jest kuchnia regionalna i staropolska. Gastronomią zajmuje się już od 30 lat.

- Inspiracją do gotowania był dla mnie dom rodzinny mojej babci. Panowała w nim wspaniała atmosfera. Myślę, że to właśnie dlatego już w dzieciństwie zacząłem interesować się gotowaniem - mówi Wojciech Grześkowiak. - Dla mnie w kuchni najważniejsza jest jakość produktu, tradycja i estetyka dania. Oceniając uczestników konkursu szczególną uwagę będę zwracał na organizację pracy, kreatywność, smak i estetykę.

Mistrzowie gotują, Państwo smakują!

  • Wśród uczestników Blogger Fodd Festiwal autorzy blogów, jak: Big Fat Daddy, Kuchnia Bazylii i Kulinarne przygody Gagity. Ich zadaniem będzie ugotowanie popisowego dania z kilku wybranych produktów, wśród których znajdą się ryby, mięso i warzywa. W ocenie pod uwagę będą brane ,m.in. sposób przygotowania i technika przyrządzonej potrawy, czystość pracy oraz umiejętne dysponowanie produktem.
  • Bydgoska Potrawa Roku 2017 - w szranki o ten zaszczytny tytuł staną sami Mistrzowie Kuchni. Każdy z nich przygotuje 500 porcji każdego dania, które bydgoszczanie będą mogli degustować. To mieszkańcy ocenią, które z nich zasługuje na nagrodę!
  • Bydgoszczanie świętują - oprócz zmagań kulinarnych, w ramach święta naszego miasta, odbędą się też Wyścigi Smoczych Łodzi na Brdzie - start o 11.00 w Przystani Bydgoszcz. Imprezę umilą także liczne występy grup tanecznych i wokalnych. Gwiazdą wieczoru będzie bydgoski zespół Dubska.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!