
Oni powinni unikać ogórków kiszonych
Ogórki kiszone to bogactwo witamin i minerałów, poprawiają stan włosów, skóry, paznokci, działają nawet antystresowo, wspomagają odporność. Warto je jeść. Jednak niektórym osobom ogórki kiszone mogą przynieść więcej szkody, niż pożytku. Zobacz teraz, kto powinien unikać ogórków kiszonych w diecie.

Nadciśnienie
Kiszone ogórki zazwyczaj zawierają dużo soli (czyli sodu), więc nie są wskazane dla osób, które cierpią na nadciśnienie. Duża ilość soli podnosi ciśnienie tętnicze krwi.

Problemy trawienne
Ogórki kiszone zawierają kwas mlekowy, który może podrażniać błonę śluzową żołądka. Dlatego powinny ich unikać osoby, które cierpią na problemy z układem trawiennym, m.in. refluks żołądkowo-przełykowy, zgagę, nadkwasotę, nadżerkę przełyku, wrzody żołądka i dwunastnicy.

Zakrzepica
Ogórki kiszone to źródło witaminy K, która bierze udział w procesie krzepnięcia krwi i ma działanie przeciwkrwotoczne. Dlatego są niewskazane dla osób zmagających się z zakrzepicą i przyjmujących leki rozrzedzające krew, inaczej może dojść do zakrzepów.