

ZAWÓD POŁOŻNA. ZAPISKI Z DYŻURÓW
Leah Hazard
Leah Hazard z pasją opowiada zarówno o blaskach, jak i cieniach pracy na oddziale położniczym. Jako położna widziała ciężarne nastolatki, wcześniaki urodzone na granicy 24 tygodnia ciąży, uchodźczynie, ofiary handlu ludźmi czy kobiety, których narządy rodne zostały okaleczone na skutek praktyk religijnych. Hazar opowiada, jak pośród tego tygla ludzi, kultur i problemów położne starają się zachować profesjonalizm, empatię i poczucie humoru. Ich praca wymaga olbrzymiej odporności fizycznej i psychicznej, umiejętności radzenia sobie ze stresem, a jednocześnie niekończących się zasobów cierpliwości i przytomności umysłu wobec przerażonych, pogrążonych w bólu pacjentek.

INSTRUKCJA NADUŻYCIA. HISTORIA KOBIET SŁUŻĄCYCH W DZIEWIĘTNASTOWIECZNYCH DOMACH
Alicja Urbanik-Kopeć
Pod koniec XIX wieku w samej tylko Warszawie pracowało prawie 40 tysięcy pokojówek, garderobianych i panien do wszystkiego. Często były to młode imigrantki ze wsi, samotne w dużych miastach, bezbronne. Ta książka jest opowieścią o nadużyciach, jakich na służących dopuszczali się właściwie wszyscy, którzy się z nimi stykali. Od Kościoła, zainteresowanego zbawieniem ich dusz, ale już nie sprawiedliwą karą dla molestujących pracodawców, przez panie domu, które służbę ignorowały, poniżały i zwalniały z byle powodu, aż do emancypantek i socjalistów, którzy chcieli pomóc, ale nie wiedzieli jak. A wszystko to w czasach wynalazków, odkryć naukowych i walki o prawa kobiet. Ta książka przypomina, że nawet w wieku pary i elektryczności nowoczesność była, ale tylko dla wybranych.

NA MARNE
Marta Sapała
Mówi się, że z roku na rok marnujemy coraz więcej żywności, a w śmietnikach lądują kilogramy resztek, które mogłyby stanowić pełnowartościowe pożywienie. Wyrzucamy to, co wydaje nam się niejadalne. Marta Sapała postanowiła sprawdzić, czy marnotrawstwo żywieniowe rośnie w tak szybkim tempie, jak straszą media.
Autorka rozmawia z ludźmi, którzy żywią się tym, co znajdą w śmietnikach, zagląda do kompostowników i kuchennych szafek, szpera w kontenerach przy dyskontach spożywczych, oddaje głos ludziom bez domu i tym, którzy oszczędzanie mają we krwi. Odwiedza miejsca, w których powstaje żywność, i te, w których kończy się jej droga. Zagląda do magazynów w supermarketach i bankach żywności. Ludzkie portrety splata ze statystykami i opiniami ekspertów. Ta książka to doskonała lekcja odpowiedzialnej konsumpcji.