
Sezon na konwalie już się zaczął
Właśnie zaczynają pojawiać się pierwsze konwalie majowe - to właśnie w maju kwitnie ta roślina. Konwalię majową możemy spotkać w przydomowych ogródkach oraz w lesie, zwykle w dąbrowach lub lasach mieszanych. Konwalia wykazuje wiele właściwości prozdrowotnych, ale bardzo łatwo się jest nią zatruć - to silnie toksyczna roślina - przestrzegają Lasy Państwowe. Zatruć się konwalią majową jest łatwo, a skutki tego mogą być bardzo groźne dla zdrowia.
Zobacz, jakie właściwości ma konwalia majowa, jak uniknąć zatrucia rośliną. Przed tym przestrzegają lasy Państwowe ►►►

To roślina, która pomaga ratować zdrowie
► Takie właściwości prozdrowotne ma konwalia majowa: Konwalia majowa znajduje zastosowanie głównie w leczeniu chorób serca. Ma także działanie uspokajające i wspomagające przy reumatyzmie i problemach z pamięcią. Usprawnia pracę mózgu. Ponadto, działa delikatnie moczopędnie oraz łagodzi objawy menopauzy, uśmierza bóle głowy.
Więcej o wpływie konwalii majowej i jej toksyczności na organizm człowieka ►►

Konwalia ma wiele właściwości prozdrowotnych
► Takie właściwości prozdrowotne ma konwalia majowa: Glikozydy konwalii poprawiają również ukrwienie mięśni i mózgu, co jest pomocne w przypadku zaburzeń pamięci, czy skłonności do omdleń. Pomaga także przy problemie bezsenności czy nerwicy.
Konwalia majowa swoje zastosowanie znalazła również w kosmetyce – łagodzi podrażnienia skóry, pomaga w walce z trądzikiem i łupieżem. Z kolei olejek eteryczny pozyskiwany z konwalii jest częstym składnikiem perfum.
Więcej o wpływie konwalii majowej i jej toksyczności na organizm człowieka ►►

Lasy Państwowe ostrzegają przed toksycznością konwalii majowej
Należy pamiętać jednak, że granica między lekarstwem a trucizną bywa bardzo cienka, dlatego nie zaleca się przetwarzania konwalii w warunkach domowych i spożywania nalewek własnej roboty - przestrzegają Lasy Państwowe.
► Uwaga, konwalia majowa, choć piękna i niewinnie wyglądająca, jest niestety rośliną o wysokim stopniu toksyczności. Wszystkie jej części – liście, kwiaty, łodyga, a zwłaszcza czerwone owoce są silnie trujące.