Należy zaznaczyć, że w przeprowadzonych badaniach brano pod uwagę różne rodzaje komarów - w samej Polsce występuje ich około 50 gatunków. A od tego też może zależeć, co bardziej jest przyciągające dla różnych ich rodzajów. Wyniki badań nie są również niepodważalne, ponieważ przeprowadzono je na małych grupach ludzi.
Nie tylko ludzka krew
Za każde ukąszenie na naszym ciele odpowiedzialne są samice komarów - znacznie większe samce nie stanowią tego zagrożenia. Ludzka krew nie jest im jednak potrzebna do odżywiania się. Wykorzystują ją jako źródło białka potrzebnego do rozwoju złożonych jaj. Komary nie żądlą wyłącznie ludzi, ich ofiarami są też inne ssaki, ptaki, płazy a nawet i gady.
Niestety zdarza się, że komary przenoszą groźne, śmiertelne choroby. Należy do nich malaria, denga, żółta febra, gorączka Zachodniego Nilu czy Zika. Chociażby z tego powodu warto jest zrobić co w naszej mocy, by zminimalizować ryzyko przyciągnięcia do siebie owadów.
Przedstawiamy powody, przez które częściej stajemy się ofiarami ukąszeń komarów:

Dwutlenek węgla oraz ciepło
Emitowany podczas oddychania dwutlenek węgla może zwabić komary nawet z odległości 50 metrów - owady te mają doskonały węch. Mają też zdolność do wyczuwania ciepłoty ludzkich ciał co oznacza, że korzystają z wrodzonej zdolności termodetekcji.
Ludzi o wyższej masie ciała, aktywnie trenujące czy po prostu spocone częściej są narażone na atak komarów dlatego, że mają podwyższoną temperaturę ciała.
Bakterie
Na skórze ludzkiej znajdują się różne lotne substancje a także liczne bakterie. Naukowcy są zdania, że komary posiadają różne preferencje smakowe. Nie jest dla nich bez znaczenia co znajduje się na naszej skórze i co wydzielamy. Dlatego przeciw nim stosowane są spraye, które mają w składzie różne substancje odstraszające. Komary nie znoszą też zapachu olejów eterycznych i dymu z kadzideł.
Grupa krwi
Już w 2019 roku zostało przeprowadzone badanie, podczas którego komary miały do wyboru różne grupy krwi. Spośród najczęściej wybieranych była ta z grupą 0.
Piwo a ukąszenia
Osoby, które wypiły już jedno lub dwa piwa są bardziej “atrakcyjne” dla komarów. Na tych, którzy wypili nieco więcej, siadają jeszcze chętniej. A to za sprawą tego, że podobnie jak dzieci, młodzi mężczyźni, kobiety w trakcie owulacji lub ciąży, osoby spożywające alkohol mają podwyższoną temperaturę ciała.
Skąd się biorą bąble?
Z odpowiedzią przychodzi nam informacja, że w składzie śliny komara można rozróżnić kilkadziesiąt różnych białek. Podczas ukąszenia otrzymujemy od komara niewielką porcję pewnych antykoagulantów i białek, które są odpowiedzialne za pobudzanie układu odpornościowego - bąble stanowią “odpowiedź” organizmu na ukąszenia. Naturalna reakcją ludzkiego organizmu jest uwolnienie substancji chemicznej wyprodukowanej przez białe krwinki – histaminy. To oznacza walkę układu odpornościowego z alergenami, wtedy właśnie zaczyna nam towarzyszyć uczucie swędzenia a w okolicach ukąszenia pojawia się stan zapalny i uczucie swędzenia.
Źródło: medicalnewstoday / businessinsider
