
Kawa poprawia pamięć
Kofeina oraz teobramina o teofilina znajdujące się w kawie stymulują centralny układ nerwowy, który działa sprawniej. Przyspieszone zostają procesy myślowe, przyspieszony zostaje przepływ impulsów elektrycznych w mózgu. Zwiększa się pamięć krótkotrwała i czasowo koncentracja. Organizm reaguje w ten sposób już po około 15 minutach po wypiciu kawy i utrzymuje się - w zależności od ilości i jakości wypitej kawy - od 3 do więcej godzin.
Kawa pomaga zrzucić zbędne kilogramy
Składniki kawy przyspieszają metabolizm, procesy trawienne zachodzą szybciej. Kawa przyspiesza spalanie tłuszczów.
Więcej informacji ►►►

Kawa redukuje rzyko rozwoju cukrzycy typu 2
Taką tezę z kolei postawili holenderscy naukowcy z National Institute for Public Health and the Environment. Ich badania zostały opisane w periodyku medycznym "Lancet". Dowiedziono, że osoby pijące powyżej 7 (!) filiżanek kawy dziennie ryzyko rozwoju cukrzycy typu 2 spadło o 50% w porównaniu do osób pijących 2 filiżanki kawy dziennie.
Kawa na alergię i astmę
Kawa obniża stężenie histaminy (która odpowiada za występowanie reakcji alergicznych). Kawa działa prozdrowotnie w przypadku astmy: kawa rozszerza oskrzela, dzięki czemu zmniejsza się częstotliwość ataków duszności i kaszlu.
Więcej informacji ►►►

Kofeina poprawia stan skóry
Dzięki kofeinie w skórze poprawia się mikrokrążenie, skóra nabiera jędrności. Kofeina ma również właściwości przeciwzapalne i przeciwbakteryjne, a to z kolei wpływa na poprawę zdrowia skóry. Zawarte w kawie związki polifenolowe opóźniają procesy rozkładu witaminy C, a to przekłada się na wygładzanie nierówności skórnych. Kofeina zapobiega rozwojowi komórek tłuszczowych i przyspiesza spalanie tłuszczu - to powoduje zmniejszenie widoczności efektu cellulitu na skórze. Kawa poprawia również stan włosów i ogranicza wypadanie cebulek włosowych.
Na choroby Alzheimera i Parkinsona
Amerykańscy naukowcy z uniwersytetu w stanie Ilinois przeprowadzili badania i dowiedli, że kawa (dzięki zawartości kofeiny, teofiliny i teobrominy) zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób Parkinsona i Alzheimera. Wg badań naukowców spadek ryzyka wyniósł ok. 30 procent (przy spożyciu 3 filiżanek dziennie).
Więcej informacji Kto nie powinien pić kawy i dlaczego nie wolno popijać leków kawą ►►►

► Kawy nie powinny pić osoby chorujące na serce oraz osoby mające kłopoty z ciśnieniem.
► Kofeina powoduje, że ciśnienie krwi szybko wzrasta, a po jakimś czasie szybko opada, sprawiając, że odczuwamy gwałtowny spadek energii. Z tego powodu chorzy na nadciśnienie tętnicze nie powinni pić kawy - ta bowiem nie utrudnia ustabilizowanie tętna na prawidłowym poziomie. Chorujący na serce tym bardziej nie powinni pić kawy. W ich przypadku kofeina może doprowadzić nawet do zawału serca.
► Z kawy powinny zrezygnować również pacjenci z chorobami gastroenterologicznymi (refluks, choroby wrzodowe). Kawa stymuluje wydzielanie kwasu solnego, a to powoduje rozwój chorób układu pokarmowego.
Nie popijaj leków kawą!
Kawa osłabia (lub wzmacnia) działanie farmaceutyków i ogranicza wchłanianie wielu substancji zawartych w lekach. Absolutnie nie wolno łączyć kawy z tymi lekami:
► antybiotyki
► środki antykoncepcyjne
► preparaty medyczne i suplementy diety zawierające magnez i wapń
► leki przeciwgrzybicze
► leki przeciwbólowe i przeciwgorączkowe