Kasza gryczana wycofana ze sprzedaży. Toksyczny związek [ostrzeżenie GIS]

sier
Po uzyskaniu wyników badań laboratoryjnych natychmiast zablokowano sprzedaż partii produktu. Ci, którzy go nabyli, proszeni są o zwrot. [TOPSELLER XXL kasza gryczana prażona 5 kg”] Pixabay
GIS poinformował o wycofaniu dwóch partii produktu pn. „TOPSELLER XXL kasza gryczana prażona 5 kg” wyprodukowanych przez Cenos Sp. z o.o. Powodem jest stwierdzenie przekroczenia dopuszczalnego poziomu ochratoksyny A w badanym produkcie. Wskazana w komunikacie kasza z tych partii nie powinna być spożywana. Zdjęcia produktu można obejrzeć w galerii.

O zagrożeniu poinformowała firma. Wykryto je w wyniku kontroli wewnętrznej produktu oznaczonego numerem partii 08.10.19B/PL oraz datą minimalnej trwałości 01.2021. Procesem wycofania objęto również produkt oznaczony numerem partii 06.11.19B/PL oraz datą minimalnej trwałości 02.2021, z uwagi na ten sam surowiec użyty do produkcji tej partii.

Wycofywane partie produktu pn. „TOPSELLER XXL kasza gryczana prażona 5 kg” były sprzedawane w halach Selgros Cash & Carry.

Po uzyskaniu wyników badań laboratoryjnych wskazujących na niezgodność Transgourmet Polska Sp. z o.o. natychmiast zablokowała sprzedaż partii produktu, w której stwierdzono przekroczenie dopuszczalnego poziomu ochratoksyny A.

W dniu 16.01.2020 firma poinformowała klientów o zdarzeniu, z prośbą o zwrot produktu oraz wycofanie produktu ze sprzedaży. Szczegółowe informacje o wycofaniu zawarte są także w komunikacie firmy na stronie internetowej http://www.selgros.pl/kasza-gryczana-topseller

Zalecenia dla konsumentów:

  • Dwie partie produktu „TOPSELLER XXL kasza gryczana prażona 5 kg” wskazane w komunikacie nie powinny być spożywane.
  • Firma Transgourmet Polska Sp. z o.o. poinformowała o możliwości zwrotu produktu w miejscu zakupu.


Ochratoksyna A

To wielofunkcyjny organiczny związek chemiczny. Jest mykotoksyną z grupy ochratoksyn, produkowaną w warunkach naturalnych najczęściej przez Aspergillus ochraceus (w cieplejszym i tropikalnym obszarze świata), poza tym produkowana jest również przez grzyby z gatunku Penicillium verrucosum (w klimacie chłodnym oraz umiarkowanym)[4]. Jest jedną z najczęściej występujących mykotoksyn w pokarmach na świecie. Człowiek najczęściej naraża się na kontakt z nią zjadając pokarm, wyprodukowany z niewłaściwie magazynowanych produktów, takich jak zboża, nasiona soi, fasoli, ciecierzycy, ziarna surowej kawy, ziarna kakao, wino i sok z winogron, piwo, przyprawy i przetwory mięsne zawierające krew. Wysoką zawartością ochratoksyny charakteryzują się również suszone owoce, np. rodzynki i porzeczki. Więcej: https://pl.wikipedia.org/wiki/Ochratoksyna_A

Kto ma szansę na lepszą pracę?

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3