
Tak kupisz świeżego karpia. Dzięki naszym wskazówkom poprawisz smak mięsa tej ryby
Zapach stęchlizny i posmak mułu pojawia się, jeśli karp hodowany był w nieodpowiednich warunkach: zanieczyszczonym zbiorniku, stawie, w którym było zbyt dużo ryb, stosowaniu nieodpowiedniej karmy... Mięso ryby z takiej hodowli może mieć nieapetyczny posmak i woń. Na szczęście, są sposoby, które pozwalają na przygotowanie tej ryby przed obróbką termiczną.
Dzięki tym informacjom pozbędziesz się nieprzyjemnego zapachu i smaku w mięsie karpia. Informacje i wskazówki zamieszczamy na kolejnych slajdach galerii. Podpowiadamy, jak przy zakupie ryby wybrać te, które hodowane były w odpowiednich warunkach. Z tymi radami kupisz świeżą rybę! ►

Tak kupisz świeżego karpia
Kupując karpia, sprawdź, jaki kolor mają skrzela ryby - im bardziej blade, tym dłużej ryba leży na stoisku. Najlepiej, gdy skrzela są czerwone lub czerwonawe. Popatrz na oczy ryby - im bardziej są mętne, tym dłużej ryba jest nieżywa. Zapadnięte oczy ryby oznaczają również, że ryba leży na stoisku już od dłuższego czasu. Jędroność ciałą nieżywej już ryby także świadczy o tym, czy ryba zostałą ubita niedawno. Naciśnij palcem ciało roby w okolicy jej skrzeli - jeśli po naciśnięciu ciało ryby pozostanie zapadnięte, oznacza to, że ryba jest nieświeża.
Zobacz porady: Jak pozbyć się niechcianych zapachów z ryby? Tak wyeliminujesz woń mułu i stęchlizny ►

Jak pozbyć się niechcianych zapachów z ryby? Tak wyeliminujesz woń mułu i stęchlizny
Po zakupie ryby i przyniesieniu jej do domu, dokładnie umyj rybę, pozbądź się śluzu i łusek. Zrób to dokładnie, a następnie osusz rybę papierowymi ręcznikami - zrób to i z zewnątrz, i od wewnątrz. Dobrze umyty i osuszony karp to podstawa w procesie eliminowania niechcianych zapachów. Jeśli to nie wystarczy, wypróbuj te sposoby, które na pewno wyeliminują woń stęchlizny i posmak mułu z mięsa ryby.

Sposób pierwszy
Moczenie karpia w mleku - dokładnie umyj, osusz i następnie pokrój karpia na kawałki. Do głębokiego talerza/miski/pojemnika nalej mleka i zanurz karpia tak, by całkowicie pływał w mleku. Przełóż pojemnik do lodówki odczekaj co najmniej 3 godziny przed przyrządzaniem potrawy z karpia.