https://expressbydgoski.pl
reklama
MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Kapitan Daniel z danielem

Podwędzany sum, krem z bobu, szyjki rakowe i tajemnicza pieczeń z dziczyzny z kapustą - to przepis Pawła Schulza i Daniela Kruszyńskiego na mistrzowski tytuł.

Podwędzany sum, krem z bobu, szyjki rakowe i tajemnicza pieczeń z dziczyzny z kapustą - to przepis Pawła Schulza i Daniela Kruszyńskiego na mistrzowski tytuł.

19-letni Daniel Kruszyński z Bydgoszczy praktykuje u mistrza świata w grillowaniu w „Villi Calvados” w Bydgoszczy. 18-letni Paweł Schulz z Pruszcza Gdańskiego - w „Bohemie”. Przesympatyczni młodzi ludzie poznali się w Pomorskim Technikum Gastronomii i Hotelarstwa. Dziś stanowią kucharski duet, który w rozegranym w weekend w Pułtusku Ogólnopolskim Konkursie Kulinarnym Kuchnia Polska Wczoraj i Dziś pokonał 8 zespołów uczniowskich i 16 profesjonalnych (w tym np. kucharzy warszawskiego „Hiltona”).

Tajemnica smażenia

Na konkursie uczestnicy dostali 90 minut na zaprezentowanie swojej interpretacji tematu. Przystawka: sum podwędzany, creme brulee z bobu i szyjki rakowe w dipie ziołowym. Danie główne: daniel, kapusta kiszona i pleśniowy ser Lazur.

- Skończyliśmy dwie minuty przed czasem, choć podczas prób zwykle było więcej zapasu - opowiada Paweł. - Jesteśmy perfekcyjnie zgrani, co zresztą podkreślali obserwatorzy. Choć to formalnie Daniel był kapitanem drużyny, zadania mamy dokładnie podzielone między siebie.

- Za danie główne otrzymaliśmy 39 na 40 punktów - mówi Daniel. - Ser wykorzystaliśmy do puree ziemniaczanego, kapustę kiszoną podaliśmy w miodzie, tymianku i maśle.

Szczegółów przygotowania mięsa nie zdradzą, bo to właśnie tajemnica ich sukcesu. Rzecz w temperaturze smażenia...

Zawsze to samo

Relację z pułtuskich zawodów pokazano w „Kawie czy herbacie”. Trzeba trzymać kciuki za powodzenie młodych mistrzów, bo na razie, w tym drogim „sporcie”, ich głównymi sponsorami są rodzice i - po części - szkoła. Wielką pomoc w przygotowaniu menu nieśli szefowie bydgoskich kuchni. Oprócz ich rad, bezcenne były też lektura starych receptur i... Internetu. - Chcemy się uczyć od najlepszych - twierdzi Paweł. - Marzy nam się praca w renomowanych restauracjach, na razie jednak ofert brak...

Śmieją się, że zawsze smakują im te same potrawy, choć Daniel najlepiej czuje się przy grillu, a Paweł w kuchni śródziemnomorskiej. Obaj deklarują, że nie zmęczy ich rola dyżurnych kucharzy rodzin i przyjaciół . - Nad morzem wolelibyśmy zajrzeć do hotelowej kuchni niż na plażę...

<!** reklama>

Wybrane dla Ciebie

Prezydenci Bydgoszczy i Torunia z zakładem o wyborczą frekwencję

Prezydenci Bydgoszczy i Torunia z zakładem o wyborczą frekwencję

Aktywny wypoczynek na początek weekendu na Parkrun Bydgoszcz. Na starcie wiele mam

Aktywny wypoczynek na początek weekendu na Parkrun Bydgoszcz. Na starcie wiele mam

Wróć na expressbydgoski.pl Express Bydgoski