Smakosze piwa będą mogli skosztować złocistego napoju prosto ze specjalnych kadzi, warzonego według tradycyjnych receptur, a ich podniebienie ukoi prawdziwie indyjska uczta.
<!** Image 2 align=none alt="Image 171251" sub="Bydgoszcz straciła legendarny browar „Kujawiak”, ale dla smakoszy piwa pojawiła się nowa nadzieja... piwiarnia z produkcją na miejscu Fot. Tymon Markowski">
Lokal przy ulicy Poznańskiej 8 oferuje kameralne sale. Każda z nich ma oryginalny wystrój. Na przykład Sala Chmielowa udekorowana jest starymi zdjęciami bydgoskich browarów. Do dyspozycji gości są także tarasy z widokiem na Wyspę Młyńską.
- Wspólnymi siłami zadbaliśmy o wystrój wnętrz. Powstało wyjątkowe miejsce dla bydgoszczan. Chcieliśmy w ten sposób dać mieszkańcom miasta możliwość spróbowania niedostępnych dotąd dla nich rzeczy. Między innymi regionalnego piwa, warzonego w piwnicach kamienicy czy indyjskich potraw, przygotowywanych przez hinduskiego kucharza - mówi Szymon Muszyński, pomysłodawca przedsięwzięcia.
Winniczki na życzenie
- W naszym sklepie z winami klienci będą mogli zaopatrzyć się w wiele ciekawych gatunków, kupić akcesoria związane z tym szlachetnym napojem, specjalistyczne książki, butelki. Po uiszczeniu symbolicznej opłaty korkowej, będą mogli wypić wino w naszym lokalu. Przygotowaliśmy menu, które w znakomity sposób będzie komponowało się ze smakiem wina. Na miejscu będzie także sommelier, który odpowie na pytania gości. Na życzenia jesteśmy także w stanie zamontować w prywatnych domach lub firmach małe winniczki, które będzie można zaopatrywać z naszych zapasów - mówi Alicja Knasiak, menager Warzelni Piwa Bydgoszcz.
<!** reklama>
Całym procesem produkcji piwa zajmuje się piwowar Wojciech Jeleszyński. - Nasze produkty są warzone według tradycyjnych receptur z naturalnych składników: wody, sodu, chmielu i drożdży - mówi. - Piwo fermentuje i leżakuje. Nie jest filtrowane ani pasteryzowane, dzięki czemu zachowuje swój niepowtarzalny smak. Miłośnicy tego alkoholu będą mogli napić się koźlaka bydgoskiego, czyli ciemniejszego, mocniejszego piwa, w karcie będzie także pils wenecki, czyli jasne piwo oraz pszeniczne młyńskie. Z czasem będziemy poszerzać naszą ofertę.
Indyjski chleb prosto z pieca
Goście będą mogli spróbować indyjskich potraw. W restauracji „Divali” we wnętrzach warzelni serwować takie dania będzie hinduski kucharz. - Specjalne przyprawy zamierzamy sprowadzać. Kupiliśmy także piec „Tandor”, w którym wypieka się indyjski chleb - dodaje Alicja Knasiak.
Dla miłośników muzyki klubowej Warzelnia Piwa Bydgoszcz też ma propozycje. W piątki i soboty na jednym z tarasów stanie bar „River Side”. Barmani będą przyrządzać tam koktajle, a klienci w rytm muzyki puszczanej przez didżeja będą mogli potańczyć.
