5 z 31

fot. Janusz Wójtowicz
Według raportu przygotowanego przez GIS w aż 49% placówkach wykazano nieprawidłowości w diecie pacjentów. Kontrole przeprowadzono łącznie w 320 szpitalach.
6 z 31

fot. Aneta Żurek
Spośród 216 placówek, które zapewniają posiłki pacjentom we własnym zakresie, w 31 stwierdzono nieprawidłowości dotyczące żywienia pacjentów.
7 z 31

fot. Tomasz Hołod
Z kolei w szpitalach korzystających z usług firm zewnętrznych w 18 dopuszczono się nieprawidłowości. Na te placówki nałożono nadzór Państwowej Inspekcji Sanitarnej.
8 z 31

fot. Aneta Żurek
Najczęściej uchybienia dotyczyły nieodpowiednio skomponowanej diety, w której dominowały potrawy smażone.
Szczegóły na kolejnych slajdach >>>