Krótki wpis polityka PSL na temat keczupu wywołał w internecie lawinę komentarzy. Jedni chwalili byłego wicepremiera za ciekawy wpis, inni go hejtowali.
Tymczasem prawda jest taka, że keczup ma zbawienny wpływ na nasze serce.

Od dawna uważano, że jedzenie pomidorów pomaga zachować zdrowie i ogranicza ryzyko chorób serca. Efekt prozdrowotny przypisuje się wielu składnikom pomidorów, a szczególnie likopenowi, któremu warzywa zawdzięczają charakterystyczny czerwony kolor.
Przyswajalność i biologiczna aktywność likopenu rosną, gdy pomidory podda się obróbce cieplnej, co dzieje się podczas produkcji keczupu.
Według naukowców z Uniwersytetu w Maastricht, kombinacja składników odżywczych w keczupie pomidorowym może zapobiegać powstawaniu oraz rozwojowi chorób serca. Przeprowadzone badania wykazały, że połączenie znajdującego się w pomidorach i keczupie likopenu (przeciwutleniacza) oraz witamin C i E powoduje zwiększone właściwości ochronne w porównaniu z indywidualnym działaniem przeciwutleniaczy.