
Ile miodu powinniśmy jeść, żeby nam nie szkodził?
Zakłada się, że nie powinniśmy przekraczać dawki 1g miodu na 1 kg masy ciała. To oznacza, że osoba która waży 70 kg powinna zjadać do 70 gramów miodu dziennie. Dzieci od 1 do 3 lat nie powinny przekraczać dawki 7,5 grama miodu, a starsze - od 3 do 18 lat dawki 50 gramów miodu na dzień.
Kto nie powinien jeść miodu? ►

Kto nie powinien jeść miodu?
Miodu nie powinny jeść osoby z chorobami jelit - miód może powodować stany zapalne jelit.
Miód zawiera pyłki, więc może powodować uczulenie. Miodu nie powinni jeść alergicy. Uczulenie może objawiać się pokrzywką, a w skrajnych przypadkach powodować wstrząs anafilaktyczny.
Miód ma niskie pH, zatem u osób z nadkwasotą może powodować zgagę. Pamiętajmy, że miód rozpuszczony w ciepłej wodzie obniża poziom pH kwasów żołądkowych, a w chłodnej wodzie podwyższa.
Miód jest bardzo kaloryczny. Litr miodu może zawierać nawet 3200 kcal. Z tego względu miodu nie powinny jeść osoby chorujące na cukrzycę, będące na diecie. Niektórzy lekarze jednak wskazują na fakt, że w krajowych odmianach miodu zawartość glukozy wynosi do 31 procent, a fruktozy do 37 proc., więc spożycie dobrej jakości miodu nie powinno powodować efektu hipoglikemicznego.
Miodu nie powinniśmy podawać dzieciom poniżej 1 roku życia. To dlatego, że miód jest produktem biologicznym, a więc nie jest wolny od mikrobiologicznych zanieczyszczeń. Najpoważniejszym z nich są laseczki Clostridium botulinum, zdolne do produkcji botuliny, czyli toksyny jadu kiełbasianego będącej najsilniejszą znaną neurotoksyną. O ile zjedzenie miodu przez osobę dorosłą jest bezpieczne, to u dzieci do 1 roku życia może powodować zatrucie pokarmowe.
Kto nie powinien jeść miodu? ►

Tak możesz zatruć się miodem
Regularne spożywanie miodu może osłabiać szkliwo zębów i powodować rozwój próchnicy. Wszystko przez to, że miód zawiera cukry, a przez swoją konsystencję łatwo przywiera do zębów. By pozbyć się resztek miodu, warto po jego zjedzeniu wypłukać jamę ustna wodą lub gorzką herbatą.
Jak sprawdzić, czy miód nie jest sfałszowany? Zobacz >>>

Jak sprawdzić, czy miód nie jest sfałszowany?
Jeśli od daty rozlania minęło 3-4 miesiące i nie zrobił się krupiec, to mamy prawo podejrzewać, że ten miód został oszukany. Na miejscu tego nie sprawdzimy, ale można zrobić to w domu.
W tym celu nabieramy łyżeczkę miodu ze słoika, a następnie z wysokości 20-30 centymetrów wlewamy go z powrotem do słoika.
Jeżeli będzie dołek - znaczy, że miód jest niezgodny z obowiązującą normą. Jak będzie stożek, który potem oczywiście się wchłania - miód nie posiada nadmiaru wody.