
Od 18 kwietnia łatwiej będzie kupić interesujący nas miód - na opakowaniach musi się znaleźć informacja o pochodzeniu miodu i zawartości słoika. Dzięki temu konsumenci łatwiej wyszukają taki rodzaj miodu, jaki ich interesuje. Warto przypomnieć, że różne rodzaje miodów działają na różne dolegliwości. Więcej o działaniu miodów na organizm na kolejnych slajdach. Tam też informujemy o tym, ile można jeść miodu na dobę i jak rozpoznać prawdziwy miód od rozwodnionego.
Więcej informacji >>>

Tak działają na organizm różne rodzaje miodów
► Miód spadziowy – działa przeciwzapalnie, przeciwdrobnoustrojowo i przeciwkaszlowo. Polecany sjest przy chorobach dolnych dróg oddechowych.
► Miód leśny – działa silnie bakteriobójcze, wspiera odporność organizmu, wpływa na poprawę kondycji organizmu i wspiera prawidłowe działanie układów nerwowego i pokarmowego.
► Miód lipowy - niezbędne panaceum na wiosenne i jesienne przeziębienie. Wspiera organizm w walce z grypą, gorączką i schorzeniami górnych oraz dolnych dróg oddechowych. Ma działanie napotne i wykrztuśnie. Polecany jako środek wspierający leczenie zapalenia oskrzeli i zapalenia płuc.
Zobacz, jak działają na organizm inne rodzaje miodów ►

Tak działają na organizm różne rodzaje miodów
► Miód wielokwiatowy – wspiera kondycję i poprawia wydolność organizmu w stanach przemęczenia i wyczerpania fizycznego. Polecany przy chorobach alergicznych dróg oddechowych (astma , katar sienny).
► Miód akacjowy – podobnie, jak wielokwiatowy, spiera kondycję i poprawia wydolność organizmu w stanach przemęczenia i wyczerpania fizycznego, ponadto łagodzi przeziębienia i reguluje pracę i poprawia działanie układu trawiennego.
Zobacz, jak działają na organizm inne rodzaje miodów ►

Tak działają na organizm różne rodzaje miodów
► Miód rzepakowy – skuteczny w przeziębieniach i stanach grypowych, łagodzi i przyspiesza gojenie się stanów zapalnych górnych dróg oddechowych, łagodzi kaszel i wzmacnia naturalną odporność organizmu. Ten miód zawiera najwięcej glukozy i aminokwasów spośród wszystkich innych rodzajów miodu.
► Miód gryczany – miód, który charakteryzuje się ciemnobrązową barwą i specyficznym, nieco goryczkowym smakiem. To najbogatszy w enzymy miód. Działa proosłonowo na wątrobę, wspiera leczenie chorób układu oddechowego, chorób płuc, ponadto wspomaga organizm w leczeniu chorób serca i wspiera prawidłową pracę układu krążenia.
Zobacz, jak działają na organizm inne rodzaje miodów ►