Zobacz wideo: Świąteczny poradnik paczkowy. Jak zamawiać prezenty online?
GIS ostrzega. W sieci Stokrotka oferowano jajka z salmonellą
Główny Inspektorat Sanitarny wydał ostrzeżenie publiczne dotyczące dwóch wyrobów do kontaktu z żywnością.
Szczegóły dotyczące produktu:
- Produkt – Jaja kurze ściółkowe.
- kod na skorupkach jaj - 2PL 14131317
- nr partii - 21.12.2020.O8
- termin przydatności do spożycia - 21.12.2020 r.
- producent – Polskie Fermy Grupa Producentów Sp. z o.o., Włostowa 109 D, 48-317 Korfantów
- ferma z której pozyskano jaja – Ferma Niosek Ząbkiewicz Sp. J., ul. Siemiątkowskiego 18, 05-540 Radzanów
- numer zakładu pakowania jaj: PL 16075903
- dystrybucja w sieci handlowej Stokrotka
Święta w telewizji, co oglądać?
Ostrzeżenie GIS. Jajka z salmonellą
Działania podjęte przez przedsiębiorców i organy urzędowej kontroli:
Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Zakopanem poinformował o zaistniałej sytuacji Powiatowego Lekarza Weterynarii w Nysie nadzorującego zakład pakowania jaj.
Zakład Pakowania Jaj poinformował sieć handlową Stokrotka o wycofaniu przedmiotowych jaj z obrotu.
Uważaj na łyżki ze szkodliwą chemią
Jajka z salmonellą. Co mogą zrobić klienci?
Konsumenci, którzy zakupili produkt z wymienionych partii w jednym ze sklepów Stokrotka, mogą dokonać zwrotu w najbliższym sklepie sieci. Wszystkim klientom, którzy zwrócą produkt lub jego część wraz z opakowaniem (konieczne do identyfikacji partii produktu) zostanie zwrócony koszt nabycia produktu.
Trwa dalsze postępowanie wyjaśniające w przedmiotowej sprawie.
Zalecenia dla konsumentów:
Nie należy spożywać jaj, szczególnie na surowo, o numerze partii wskazanych w komunikacie z uwagi na potencjalne zagrożenie dla zdrowia. Należy również pamiętać, że bakterie obecne na powierzchni skorupek mogą zostać przeniesione na inne powierzchnie w wyniku kontaktu z zanieczyszczonymi jajami.


Zobacz:
Owoce to samo zdrowie? Nie zawsze. Zobacz 15 owoców, które m...
Źródło informacji: GIS
