Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Jajka faszerowane na Wielkanoc. Przepis na jajka z łososiem lub z pieczarkami

sier
Jajka faszerowane - przepis. Z nami zrobisz przepyszne jajka faszerowane pieczarkami i jajka faszerowane łososiem na Wielkanoc
Jajka faszerowane - przepis. Z nami zrobisz przepyszne jajka faszerowane pieczarkami i jajka faszerowane łososiem na Wielkanoc 123rf/ZDJĘCIE ILUSTRACYJNE
Sprawdź najlepszy przepis na jajka faszerowane na Wielkanoc. Mamy dla Ciebie dwie propozycje: jajka faszerowane pieczarkami oraz jajka faszerowane łososiem. W artykule znajdziesz również informacje o tym jakie tradycyjne potrawy i ciasta powinny znaleźć się na wielkanocnym stole. [Święta wielkanocne 2020 - przepisy]

Jeśli szukasz ciekawego przepisu na jajka faszerowane łososiem oraz jajka faszerowane pieczarkami to dobrze trafiłeś. Zaczynamy!

Przepis na jajka faszerowane łososiem (produkty)

  • 6 jajek
  • 80 g wędzonego łososia
  • suszony pomidor w zalewie (ok. 40 g)
  • koperek
  • pietruszka
  • przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka
  • majonez (około 200 ml)
  • jogurt grecki (50 ml)

Jajka faszerowane łososiem - PRZEPIS (przygotowanie)

➤ Jeśli masz wszystkie powyższe produkty, możesz przystąpić do przygotowywania jajek faszerowanych łososiem:
Jajka ugotuj na twardo i zostaw do wystudzenia. Następnie obierz ze skorupek i przetnij na pół (wzdłuż). Wyjmij żółtka do miski i pognieć widelcem.

➤ Do pogniecionych żółtek dodaj posiekanego łososia, pomidory, koperek i pietruszkę oraz majonez i jogurt grecki (ok. 2 łyżek majonezu i jedną jogurtu - tak, by konsystencja była odpowiednia). Dodaj do smaku sól (uwaga, masz już w farszu słonego łososia) oraz pieprz i słodką paprykę. Zmiel wszystko w maszynce do mięsa.

➤ Przygotowany farsz nałóż na połówki jajek. Udekoruj wymieszanym majonezem i jogurtem greckim oraz koperkiem. Twoje pyszne jajka faszerowane łososiem są gotowe.

Kiedy wypada Wielkanoc?

Wielkanoc, to najważniejsze święto obchodzone przez chrześcijan. Osoby wierzące wspominają w tym czasie mękę Jezusa, jego śmierć i czczą zmartwychwstanie. Święta Zmartwychwstania Pańskiego poprzedza okres postu. Wielki Post trwa od środy popielcowej do Wielkiej Soboty.

Data świąt wielkanocnych została wyznaczona w 325 roku podczas soboru nicejskiego. Ustalono, że Wielkanoc będzie obchodzona w pierwszą niedzielę po pierwszej wiosennej pełni Księżyca. Wielkanoc jest świętem ruchomym, które może wypaść pomiędzy 22 marca a 25 kwietnia.

Warto wiedzieć. W te dni Wielkanoc wypadnie w kolejnych latach:

  • 2021 - 4 kwietnia
  • 2022 - 17 kwietnia
  • 2023 - 9 kwietnia
  • 2024 - 31 marca
  • 2025 - 20 kwietnia
  • 2026 - 5 kwietnia

Smaki Kujaw i Pomorza sezon 2 odcinek 6

Tradycyjne potrawy na Wielkanoc

Jakie tradycyjne potrawy powinny znaleźć się na wielkanocnym stole? Bez tych dań/potraw wiele osób nie może wyobrazić sobie wielkanocnego śniadania. Pamiętajmy, że potrawy uznawane za tradycyjne będą się różnić - w zależności od regionu Polski.

  • chleb
  • masło (zapewne wielu z Was używa praski, by stworzyć z niego baranka)
  • jajka
  • biała kiełbasa
  • pasztet
  • wędzonka (np. kiełbasa lub szynka)
  • sałatka jarzynowa
  • żurek/zupa chrzanowa
  • galat
  • gotowana lub pieczona szynka
  • jajka faszerowane
  • pieczony schab/schab w galarecie

Wielkanoc to również słodkie wypieki. Na polskich stołach w tym czasie pojawią się: babka wielkanocna, sernik, makowiec, pascha, mazurek.

Jajka faszerowane pieczarkami - produkty

Obiecaliśmy jeszcze przepis na jajka faszerowane z pieczarkami: Tego będziesz potrzebować:

  • 6 jajek
  • 350 gramów pieczarek
  • jedna średnia cebula (białą lub czerwoną)
  • przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka
  • łyżeczka cukru
  • majonez (około 200 ml)
  • olej, masło
  • pietruszka/koperek (ewentualnie - prażona cebulka)

Przepis na jajka faszerowane pieczarkami - jak przygotować

Jeśli masz wszystkie powyższe produkty, możesz przystąpić do przygotowywania jajek faszerowanych pieczarkami:

➤Jajka ugotuj na twardo i zostaw do wystudzenia. Następnie obierz ze skorupek i przetnij na pół (wzdłuż). Wyjmij żółtka do miski.

➤Obierz i posiekaj drobno cebulę, umyj i pokrój w cienkie plasterki. Rozgrzej olej (jedna łyżka) na patelni i zeszklij cebulę. Następnie dodaj pokrojone pieczarki i w trakcie smażenia dodaj łyżkę masła. Dopraw solą, pieprzem oraz słodką papryką. Na koniec - podczas smażenia - dodaj płaską łyżkę cukru. Odstaw do wystygnięcia.

➤Usmażone pieczarki oraz cebulę drobno posiekaj. Jeśli masz maszynkę do mięka - zmiel. Żółtka pognieć widelcem i dodaj posiekany/przemielony farsz oraz majonez (2-3 łyżki, aby konsystencja była odpowiednia). Posmakuj i dopraw - jeśli trzeba - solą i pieprzem.

➤Wypełnij połówki białek farszem. Na koniec udekoruj tak przygotowane jajka faszerowane majonezem oraz pietruszką lub koperkiem. Jeśli lubisz, możesz posypać prażoną cebulką.

●●●

Szukasz nieco innego przepisu na jajka faszerowane łososiem? Sprawdź ten. Może przypadnie ci do gustu:

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wideo