Dlaczego warto jeść jagody?
To sezonowe owoce, a takie doceniać powinniśmy szczególnie, bo do świeżych nie mamy dostępu przez cały rok. Są pomocne w przypadku chorób układu pokarmowego - świeża jagoda podziała dobrze na zaparcia, suszona będzie dobra na biegunkę. Są źródłem antyoksydantów, zawierają wiele antocyjanów, które pozytywnie wpływają na nasz wzrok. Jagody mają też działanie przeciwwirusowe i przeciwbakteryjne, w związku z czym wspomagają leczenie infekcji dróg moczowych. Warto podkreślić, że w połączeniu z dobrze zbilansowaną dietą będą pomagały w obniżeniu poziomu cukru we krwi, a także cholesterolu.
Tylko nie da się ukryć, że jagody często jeszcze dosładzamy...
Wtedy niestety tę ostatnią właściwość tracimy. Jagody same w sobie będą obniżały poziom cukru we krwi, ale jeśli podamy je ze śmietaną i cukrem, nie możemy liczyć na to, że nasz cukier się wyrówna, bo dodatki swoje zrobią.
Jakie witaminy znajdziemy w jagodach?
Jagody są dobrym źródłem witaminy C, B1, B2, PP, a także karotenoidów. Przez to dobrze oddziałują na skórę.
Jak wykorzystywać jagody w kuchni i tworzyć smaczne, a przy tym zdrowe posiłki?
Podawajmy je w postaci jak najmniej przetworzonej, najlepiej surowej. Możemy dodać jagody do jogurtów naturalnych, pomieszać z innymi owocami, by były słodsze. Pyszne są placuszki z jajka, bananów i jagód, puddingi na bazie kaszy jaglanej, czy z dodatkiem nasion chia, pierogi czy makaron z jagodami - do przygotowania tych warto użyć innych mąk niż pszenna. Polecam też przetwory z jagód. Te dzięki sporej ilości kwasów organicznych będą odporne na rozwój bakterii.
A na diecie możemy objadać się jagodami?
Na szczęście nie są to owoce kaloryczne, dlatego w sezonie możemy spokojnie się nimi zajadać.
POLECAMY RÓWNIEŻ:
Poznaj i zastosuj w swojej diecie 25 zasad zdrowego żywienia

ZOBACZ TAKŻE: 60 SEKUND BIZNESU. Polacy zachwyceni rosyjską gościnnością