Halibut z Morza Norweskiego [RYBA SEZONU]

Przemysław Peszek
Tadeusz Kęciński pod koniec maja, wędkując z łodzi, poskromił halibuta atlantyckiego, ważącego 45,4 kg  i mierzącego 157 cm
Tadeusz Kęciński pod koniec maja, wędkując z łodzi, poskromił halibuta atlantyckiego, ważącego 45,4 kg i mierzącego 157 cm nadesłane
Nasz Czytelnik złowił rybę swego życia podczas wędkarskiej wyprawy na daleką północ Europy, a dokładniej na norweski archipelag Lofoty. Wyłowiony z morza okaz ważył ponad 45 kilogramów!

Tadeusz Kęciński wędkując z łodzi 26 maja, po 30-minutowym holu, poskromił halibuta atlantyckiego o masie 45,4 kg i długości 157 cm. Branie nastąpiło o godz. 13.30 na blacie o głębokości 35 m. Za skuteczną przynętę posłużył srebrny 180 g pilker. Oprócz tego, w skład zestawy wchodziło 2,4 m wędzisko „MAX Silver Edition Boat - c.w. 100-250g”, multiplikator „SPRO Salty Jerk LH 6000 Red” i plecionka o średnicy 0,20 mm.

- Była to moja pierwsza zagraniczna wyprawa wędkarska. Do tej pory słuchałem opowieści kolegów po kiju, którzy chwalili się okazami, łowionymi w Norwegii. Stwierdziłem, że na pierwszy raz będą potrzebował solidnego i zarazem niedrogiego sprzętu wędkarskiego. Z pomocą przyszedł mi właściciel sklepu wędkarskiego „Ryba Sezonu”, który dobrał odpowiednią wędkę i multiplikator dla początkującego łowcy. I właśnie ten sprzęt doskonale się sprawdził podczas forsownego holu dużego halibuta - powiedział „Expressowi” Tadeusz Kęciński.

Halibut jest rybą z rodziny flądrowatych. Charakterystyczny smak sprawia, że ma ona wielu zwolenników jako podstawa dań rybnych. Oprócz tego, posiada dużo cennego białka, a także mało ości. Znajdziemy w nim również znaczne ilości witaminy B6, B12, niacyny. Jest to także doskonałe źródło składników mineralnych, jak potas, selen, magnez i fosfor. Należy do jednych z mniej kalorycznych ryb, z niską zawartością tłuszczu, co czyni go świetnym rozwiązaniem dla osób będących na diecie odchudzającej.

Co zyskuje organizm z obecności halibuta w diecie? Układ krwionośny jest zdrowszy dzięki zawartości kwasów tłuszczowych omega-3. Mięso halibuta harmonizuje poziom cholesterolu, rytmu serca. Najzdrowsze będzie mięso z halibuta pieczonego lub grillowanego.

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3