Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Halibut z Morza Norweskiego [RYBA SEZONU]

Przemysław Peszek
Tadeusz Kęciński pod koniec maja, wędkując z łodzi, poskromił halibuta atlantyckiego, ważącego 45,4 kg  i mierzącego 157 cm
Tadeusz Kęciński pod koniec maja, wędkując z łodzi, poskromił halibuta atlantyckiego, ważącego 45,4 kg i mierzącego 157 cm nadesłane
Nasz Czytelnik złowił rybę swego życia podczas wędkarskiej wyprawy na daleką północ Europy, a dokładniej na norweski archipelag Lofoty. Wyłowiony z morza okaz ważył ponad 45 kilogramów!

Tadeusz Kęciński wędkując z łodzi 26 maja, po 30-minutowym holu, poskromił halibuta atlantyckiego o masie 45,4 kg i długości 157 cm. Branie nastąpiło o godz. 13.30 na blacie o głębokości 35 m. Za skuteczną przynętę posłużył srebrny 180 g pilker. Oprócz tego, w skład zestawy wchodziło 2,4 m wędzisko „MAX Silver Edition Boat - c.w. 100-250g”, multiplikator „SPRO Salty Jerk LH 6000 Red” i plecionka o średnicy 0,20 mm.

- Była to moja pierwsza zagraniczna wyprawa wędkarska. Do tej pory słuchałem opowieści kolegów po kiju, którzy chwalili się okazami, łowionymi w Norwegii. Stwierdziłem, że na pierwszy raz będą potrzebował solidnego i zarazem niedrogiego sprzętu wędkarskiego. Z pomocą przyszedł mi właściciel sklepu wędkarskiego „Ryba Sezonu”, który dobrał odpowiednią wędkę i multiplikator dla początkującego łowcy. I właśnie ten sprzęt doskonale się sprawdził podczas forsownego holu dużego halibuta - powiedział „Expressowi” Tadeusz Kęciński.

Halibut jest rybą z rodziny flądrowatych. Charakterystyczny smak sprawia, że ma ona wielu zwolenników jako podstawa dań rybnych. Oprócz tego, posiada dużo cennego białka, a także mało ości. Znajdziemy w nim również znaczne ilości witaminy B6, B12, niacyny. Jest to także doskonałe źródło składników mineralnych, jak potas, selen, magnez i fosfor. Należy do jednych z mniej kalorycznych ryb, z niską zawartością tłuszczu, co czyni go świetnym rozwiązaniem dla osób będących na diecie odchudzającej.

Co zyskuje organizm z obecności halibuta w diecie? Układ krwionośny jest zdrowszy dzięki zawartości kwasów tłuszczowych omega-3. Mięso halibuta harmonizuje poziom cholesterolu, rytmu serca. Najzdrowsze będzie mięso z halibuta pieczonego lub grillowanego.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!