
W Polsce najwięcej jest osób z grupą krwi A Rh+ (32 proc.). 31 proc. Polaków ma grupę krwi 0 Rh+, 15 proc. Polaków ma grupę krwi B Rh+, 7 proc. AB Rh+, po 6 proc. 0 Rh- oraz A Rh-, 2 proc. B Rh-, a tylko 1 proc. AB Rh-. Grupa krwi nie tylko wiąże się z predyspozycjami intelektualnymi i fizycznymi, ale również zwiększa ryzyko wystąpienia dolegliwości zdrowotnych i chorób.
Zobacz, na jakie choroby naraża Cię Twoja grupa krwi. Sprawdź, jaką dietę powinieneś stosować ►►►

Osoby z grupą krwi A
► Zwiększenie ryzyka rozwoju tych chorób: choroby układu trawiennego (żołądka, i jelit), choroby metaboliczne, nowotwory, choroba wieńcowa, zaburzenia erekcji (mężczyźni), choroby cywilizacyjne, rak żołądka, astma, alergie
► Większa odporność na zachorowanie na te choroby: zaburzenia pamięci, choroby związane z funkcjonowaniem mózgu
► Zalecenia dietetyczne: Dieta bogata w białko roślinne, unikanie mięsa.

Osoby z grupą krwi B
► Zwiększenie ryzyka rozwoju tych chorób: choroby jelit, choroby układu nerwowego, choroby serca, miażdżyca, infekcje układu moczowego, zakrzepica
► Większa odporność na zachorowanie na te choroby: nowotwory, choroby krążenia
► Zalecenia dietetyczne: Dieta bogata w białko zwierzęce, produkty bogate w wit. B, C oraz cynk.

Osoby z grupą krwi AB
► Zwiększenie ryzyka rozwoju tych chorób: zakrzepica, choroby serca, zatory, nowotwory, choroby układu trawiennego (przy diecie bogatej w białko zwierzęce), rak żołądka, demencja, zaburzenia erekcji (mężczyźni), osteoporoza, schorzenia wieńcowe
► Większa odporność na zachorowanie na te choroby: choroby autoimmunologiczne
► Zalecenia dietetyczne: Unikanie cukru, żywności wysokoprzetworzonej i białka zwierzęcego.