17 z 38
W piątkowy wieczór odbył się finał konkursu „Zaskocz Roberta...
fot. Jacek Smarz

W piątkowy wieczór odbył się finał konkursu „Zaskocz Roberta Makłowicza i podziel się autorskim przepisem kulinarnym na gęsinę!”. Siedem zwycięskich par wzięło udział w warsztatach kulinarnych, które poprowadził Makłowicz w Akademii Kulinarnej Studio A.

Na zorganizowany przez Urząd Marszałkowski województwa kujawsko-pomorskiego oraz Polska Press Grupa Oddział Bydgoszcz konkurs wpłynęło wiele zgłoszeń. Robert Makłowicz wybrał 7 przepisów, które nawiązywały do długiej polskiej tradycji przyrządzania gęsiny.

- Zaproponowałem przepis na „gęsine paputki” - mówił Wojciech Wichtowski, jeden z laureatów konkursu. Jest to mielone gęsie mięso z warzywami zapiekane w cieście. Podaję je w formie pasztecików do barszczu, który również jest na gęsim wywarze.

Okazuje się, że tradycja przyrządzania gęsiny jest w Polsce bardzo zróżnicowana. Popularna w naszym regionie czarnina jest zupełnie nieznana w Krakowie. Za to na terenach dawnego zaboru austriackiego gęsinę podaje się z knedlami i czerwoną kapustą. Uczestnicy warsztatów mieli okazję przygotować cztery potrawy: łobonę kaszubską, pirenejską zupę na gęsinie, gęsie pipki oraz pieczone gęsie udka.

- Myśmy niemal kompletnie zapomnieli o gęsinie – mówił Robert Makłowicz. – Szczęśliwie w ostatnich latach zaczyna ona wracać na stoły. Między innymi dzięki takim akcjom, jak „Gęsina na Świętego Marcina”, którą organizuje marszałek Całbecki. Być może kiedyś będzie w Toruniu czy innych polskich miastach tak, jak w Wiedniu czy w Pradze. Tam, na świętego Marcina, trzeba rezerwować stolik z rocznym wyprzedzeniem, żeby skosztować gęsich przysmaków.

A już dziś (o godz. 12:30, 14:00 i 15:30) na Kujawsko-Pomorskim Festiwalu Gęsiny w Przysieku możemy wziąć udział w otwartych pokazach kulinarnych w wykonaniu Roberta Makłowicza.

18 z 38
W piątkowy wieczór odbył się finał konkursu „Zaskocz Roberta...
fot. Jacek Smarz

W piątkowy wieczór odbył się finał konkursu „Zaskocz Roberta Makłowicza i podziel się autorskim przepisem kulinarnym na gęsinę!”. Siedem zwycięskich par wzięło udział w warsztatach kulinarnych, które poprowadził Makłowicz w Akademii Kulinarnej Studio A.

Na zorganizowany przez Urząd Marszałkowski województwa kujawsko-pomorskiego oraz Polska Press Grupa Oddział Bydgoszcz konkurs wpłynęło wiele zgłoszeń. Robert Makłowicz wybrał 7 przepisów, które nawiązywały do długiej polskiej tradycji przyrządzania gęsiny.

- Zaproponowałem przepis na „gęsine paputki” - mówił Wojciech Wichtowski, jeden z laureatów konkursu. Jest to mielone gęsie mięso z warzywami zapiekane w cieście. Podaję je w formie pasztecików do barszczu, który również jest na gęsim wywarze.

Okazuje się, że tradycja przyrządzania gęsiny jest w Polsce bardzo zróżnicowana. Popularna w naszym regionie czarnina jest zupełnie nieznana w Krakowie. Za to na terenach dawnego zaboru austriackiego gęsinę podaje się z knedlami i czerwoną kapustą. Uczestnicy warsztatów mieli okazję przygotować cztery potrawy: łobonę kaszubską, pirenejską zupę na gęsinie, gęsie pipki oraz pieczone gęsie udka.

- Myśmy niemal kompletnie zapomnieli o gęsinie – mówił Robert Makłowicz. – Szczęśliwie w ostatnich latach zaczyna ona wracać na stoły. Między innymi dzięki takim akcjom, jak „Gęsina na Świętego Marcina”, którą organizuje marszałek Całbecki. Być może kiedyś będzie w Toruniu czy innych polskich miastach tak, jak w Wiedniu czy w Pradze. Tam, na świętego Marcina, trzeba rezerwować stolik z rocznym wyprzedzeniem, żeby skosztować gęsich przysmaków.

A już dziś (o godz. 12:30, 14:00 i 15:30) na Kujawsko-Pomorskim Festiwalu Gęsiny w Przysieku możemy wziąć udział w otwartych pokazach kulinarnych w wykonaniu Roberta Makłowicza.

19 z 38
W piątkowy wieczór odbył się finał konkursu „Zaskocz Roberta...
fot. Jacek Smarz

W piątkowy wieczór odbył się finał konkursu „Zaskocz Roberta Makłowicza i podziel się autorskim przepisem kulinarnym na gęsinę!”. Siedem zwycięskich par wzięło udział w warsztatach kulinarnych, które poprowadził Makłowicz w Akademii Kulinarnej Studio A.

Na zorganizowany przez Urząd Marszałkowski województwa kujawsko-pomorskiego oraz Polska Press Grupa Oddział Bydgoszcz konkurs wpłynęło wiele zgłoszeń. Robert Makłowicz wybrał 7 przepisów, które nawiązywały do długiej polskiej tradycji przyrządzania gęsiny.

- Zaproponowałem przepis na „gęsine paputki” - mówił Wojciech Wichtowski, jeden z laureatów konkursu. Jest to mielone gęsie mięso z warzywami zapiekane w cieście. Podaję je w formie pasztecików do barszczu, który również jest na gęsim wywarze.

Okazuje się, że tradycja przyrządzania gęsiny jest w Polsce bardzo zróżnicowana. Popularna w naszym regionie czarnina jest zupełnie nieznana w Krakowie. Za to na terenach dawnego zaboru austriackiego gęsinę podaje się z knedlami i czerwoną kapustą. Uczestnicy warsztatów mieli okazję przygotować cztery potrawy: łobonę kaszubską, pirenejską zupę na gęsinie, gęsie pipki oraz pieczone gęsie udka.

- Myśmy niemal kompletnie zapomnieli o gęsinie – mówił Robert Makłowicz. – Szczęśliwie w ostatnich latach zaczyna ona wracać na stoły. Między innymi dzięki takim akcjom, jak „Gęsina na Świętego Marcina”, którą organizuje marszałek Całbecki. Być może kiedyś będzie w Toruniu czy innych polskich miastach tak, jak w Wiedniu czy w Pradze. Tam, na świętego Marcina, trzeba rezerwować stolik z rocznym wyprzedzeniem, żeby skosztować gęsich przysmaków.

A już dziś (o godz. 12:30, 14:00 i 15:30) na Kujawsko-Pomorskim Festiwalu Gęsiny w Przysieku możemy wziąć udział w otwartych pokazach kulinarnych w wykonaniu Roberta Makłowicza.

20 z 38
W piątkowy wieczór odbył się finał konkursu „Zaskocz Roberta...
fot. Jacek Smarz

W piątkowy wieczór odbył się finał konkursu „Zaskocz Roberta Makłowicza i podziel się autorskim przepisem kulinarnym na gęsinę!”. Siedem zwycięskich par wzięło udział w warsztatach kulinarnych, które poprowadził Makłowicz w Akademii Kulinarnej Studio A.

Na zorganizowany przez Urząd Marszałkowski województwa kujawsko-pomorskiego oraz Polska Press Grupa Oddział Bydgoszcz konkurs wpłynęło wiele zgłoszeń. Robert Makłowicz wybrał 7 przepisów, które nawiązywały do długiej polskiej tradycji przyrządzania gęsiny.

- Zaproponowałem przepis na „gęsine paputki” - mówił Wojciech Wichtowski, jeden z laureatów konkursu. Jest to mielone gęsie mięso z warzywami zapiekane w cieście. Podaję je w formie pasztecików do barszczu, który również jest na gęsim wywarze.

Okazuje się, że tradycja przyrządzania gęsiny jest w Polsce bardzo zróżnicowana. Popularna w naszym regionie czarnina jest zupełnie nieznana w Krakowie. Za to na terenach dawnego zaboru austriackiego gęsinę podaje się z knedlami i czerwoną kapustą. Uczestnicy warsztatów mieli okazję przygotować cztery potrawy: łobonę kaszubską, pirenejską zupę na gęsinie, gęsie pipki oraz pieczone gęsie udka.

- Myśmy niemal kompletnie zapomnieli o gęsinie – mówił Robert Makłowicz. – Szczęśliwie w ostatnich latach zaczyna ona wracać na stoły. Między innymi dzięki takim akcjom, jak „Gęsina na Świętego Marcina”, którą organizuje marszałek Całbecki. Być może kiedyś będzie w Toruniu czy innych polskich miastach tak, jak w Wiedniu czy w Pradze. Tam, na świętego Marcina, trzeba rezerwować stolik z rocznym wyprzedzeniem, żeby skosztować gęsich przysmaków.

A już dziś (o godz. 12:30, 14:00 i 15:30) na Kujawsko-Pomorskim Festiwalu Gęsiny w Przysieku możemy wziąć udział w otwartych pokazach kulinarnych w wykonaniu Roberta Makłowicza.

Pozostało jeszcze 17 zdjęć.
Przewijaj aby przejść do kolejnej strony galerii.

Polecamy

"Staramy się być fair stosunku do uczelni publicznych i tego samego oczekujemy"

"Staramy się być fair stosunku do uczelni publicznych i tego samego oczekujemy"

Tak przedłużysz trwałość bzu w wazonie. Będzie zachwycać przez wiele dni

Tak przedłużysz trwałość bzu w wazonie. Będzie zachwycać przez wiele dni

Jak będzie wyglądała przyszłość mediów? "Poważne media będą potrzebne AI"

Jak będzie wyglądała przyszłość mediów? "Poważne media będą potrzebne AI"

Zobacz również

W rocznicę koronacji króla. Uniwersytet Kazimierza Wielkiego obchodzi Święto Uczelni

W rocznicę koronacji króla. Uniwersytet Kazimierza Wielkiego obchodzi Święto Uczelni

To wydarzy się w serialu "Dziedzictwo". Yaman odkrywa prawdę o śmierci brata

To wydarzy się w serialu "Dziedzictwo". Yaman odkrywa prawdę o śmierci brata