Dziś Światowy Dzień Muffinka! Oto przepisy na najlepsze muffinki - to idealny dzień, by zrobić je w domu.
Muffiny klasyczne
Przygotowanie:
1. Nastawiamy piekarnik na 180 °C, a następnie suche składniki mieszamy w misce.
2. W drugiej misce roztrzepujemy widelcem jajka, mieszając z mlekiem i olejem, a następnie przelewamy składniki mokre do suchych, dodajmy dodatki według upodobania (np. miąższ z laski wanilii lub startą skórkę z cytryny) i dokładnie, szybko mieszamy.
3. Nakładamy masę do foremek na muffiny (wyłożonych papilotkami lub wysmarowanych olejem i wysypanych mąką lub bułką tartą albo silikonowych) do ⅔ ich wysokości.
4. Wstawiamy muffiny do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 20-25 minut, aż do wyrośnięcia i delikatnego zrumienienia.
5. Od razu po upieczeniu wyjmujmy z piekarnika i studzimy na kratce. Wystudzone muffiny dekorujemy według uznania (można posypać je przesianym przez sitko cukrem pudrem, polać lukrem lub polewą albo przygotować krem do dekoracji i ozdobić za pomocą szprycy).
Źródło: https://www.dorotakaminska.pl/muffiny/