Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Droższe kiełbasa suszona i wołowina, tańsze kurczaki i schab. Ile płacimy za jedzenie?

Hanna Walenczykowska
Hanna Walenczykowska
GUS odnotował spadek cen detalicznych produktów spożywczych. Potaniały warzywa, owoce oraz cukier, ale podrożały tłuszcze zwierzęce, niektóre rodzaje mięsa i przetwory mleczne.

Spadek cen w porównaniu do analogicznego okresu 2013 roku Główny Urząd Statystyczny odnotował już w czerwcu br. Tendencja ta nadal się utrzymuje. Na bydgoskich targowiskach potaniała m.in. papryka i kosztuje obecnie od 3,5 do 4 złotych za kilogram. Mniej trzeba zapłacić za pomidory - paprykowe kosztują 3,5 zł, a zwykłe od 1,5 do 3,5 złotego. Natomiast za kilogram ziemniaków trzeba zapłacić 80 groszy.
[break]
- W sklepach na naszym osiedlu papryka kosztuje niecałe 4 złote za kilogram - mówi pani Anna z Bartodziejów. - Wcześniej była o kilka złotych droższa. Poza tym, udało mi się kupić dobrą karkówkę. Zapłaciłam za kilogram mięsa tylko 13 złotych.

Produkty podstawowe

Informacje o spadku cen potwierdzają dane Urzędu Statystycznego w Bydgoszczy. W czasie ostatniego roku (od czerwca 2013 do czerwca 2014) w grupie artykułów „pieczywo i produkty zbożowe” zwiększyły się ceny kaszy jęczmiennej (o 12,4 proc.), natomiast największy spadek cen dotyczył: ryżu (o 9,6 proc.), mąki pszennej (o 5,7 proc.) i chleba pszenno-żytniego (o 2,4 proc.).

- Więcej niż przed rokiem konsumenci płacili za wędliny, a największy wzrost objął ceny kiełbasy suszonej (o 4,8 proc.), kiełbasy wędzonej (o 3,7 proc.) oraz szynki wieprzowej gotowanej (o 2,7 proc.) - informuje bydgoski Urząd Statystyczny. - Wzrosła również cena mięsa wołowego z kością (rostbef o 0,8 proc). Odnotowano natomiast spadek cen kurczaków patroszonych (o 2,1 proc.), mięsa wołowego bez kości (z udźca o 0,9 proc.), a także mięsa wieprzowego z kością (schab o 0,7 proc.). W skali roku spadła również cena fileta z morszczuka mrożonego (o 1,3 proc.).

W grupie „mleko i sery” największy wzrost cen, bo o 10,4 proc., dotyczył sera dojrzewającego, a także mleka krowiego spożywczego o zawartości tłuszczu 3,2 (3,5 proc.), a także twarogu półtłustego (o 3,5 proc.). Spadek cen odnotowano w przypadku jaj kurzych świeżych (o 9,3 proc.).

W grupie „owoce i warzywa” wzrosła cena cebuli (o 29,5 proc.). Potaniała marchew (o 26 proc.), ziemniaków (o 11 proc.), pomarańczy (o 10,8 proc.), jabłek (o 5,8 proc.) oraz cytryn (0,1 proc.).

Inne artykuły spożywcze

Wśród pozostałych artykułów żywnościowych wzrost cen objął herbatę czarną, liściastą (o 3,7 proc.), czekolady mlecznej (o 6,5 proc.) oraz cena kawy naturalnej mielonej (o 5,4 proc.).

- Do naszych analiz wybraliśmy najpopularniejsze wśród konsumentów produkty - wyjaśnia Karolina Hunker, rzecznik Urzędu Statystycznego w Bydgoszczy.
Tendencja spadkowa wartości niektórych produktów np. warzyw i owoców wiąże się nie tylko z sezonowością. Dane Urzędu Statystycznego w Bydgoszczy wykazują również na obniżkę cen produktów rolnych.

- Przeciętne ceny skupu większości produktów rolnych były niższe niż przed rokiem. Wyższe były jedynie ceny ziemniaków i mleka - głosi komunikat Urzędu Statystycznego w Bydgoszczy.

Warto też dodać, że w Kujawsko-Pomorskiem ceny nie są wygórowane. Dla przykładu; chleb w naszym województwie kosztuje 55 groszy mniej niż w województwie opolskim. Tańszy chleb można kupić tylko na Podkarpaciu oraz Warmii i Mazurach.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!