
Nasiona roślin strączkowych.
Są pożywne i dostarczą dużo białka - od 20 do 42 procent. Owoce i nasiona roślin strączkowych są po zbożach drugim pod względem ważności źródłem pożywienia roślinnego dla ludzi. Strączki dostarczają też węglowodanów, a także błonnika, który usprawnia trawienie.

Tofu
W tofu znajduje się białko sojowe, zawierające aminokwasy egzogenne. Ponad 80 procent znajdującego się w nim tłuszczu roślinnego to tłuszcze nienasycone, kwas linolowy oraz lecytyna, co stało się powodem rozpowszechnienia poglądu o atrakcyjności tofu jako ich źródła w diecie człowieka. Tofu jest również źródłem wapnia, a także innych soli mineralnych i witamin.

Orzechy
Są źródłem witamin, w tym z grupy B, oraz mikroelementów, na przykład cynku, wapnia, żelaza. Orzechy włoskie dostarczają też dużo nienasyconych kwasów tłuszczowych. Pasują do bardzo różnych dań - nie tylko słodkich, ale i wytrawnych. Dzięki nim posiłki są sycące.