Liczi - tak działa na organizm ten owoc. Uważaj tylko na jedną rzecz!
Liczi (lychee, lichee, litchi czy nawet lyczi) to azjatycki owoc, który zwany jest także śliwką chińską - tę nazwę nosi od drzew, na których rośnie. To wysokie, sięgające nawet 35 metrów drzewa, które wiosną pokrywają się pięknymi kwiatami. Ze względu na ozdobne walory, te drzewa chętnie sadzono w ogrodach cesarzów Chin. Różne źródła podają, iż w Chinach liczi uprawiano już 4000 lat temu, a pierwsze wzmianki o liczi w Europie pochodzą z XVI w.
Liczi powinno zostać zerwane z drzewa już jako dojrzały owoc. W odróżnieniu na przykład od bananów - liczi nie dojrzewa po zerwaniu i nie zmienia swojego smaku.
Jak wybrać w sklepie dojrzały owoc? Liczi powinno być jędrne i mieć skórkę koloru zbliżonego do czerwonego. Sezon na liczi trwa od października do kwietnia. Chociaż dojrzały owoc nadaje się do spożycia w ciągu 2-3 od zerwania, to są odmiany liczi, które odpowiednio przechowywane zachowują świeżość do około 4-6 tygodni.
Liczi można kupić w marketach. Ceny oscylują w granicach 25-30 zł za kilogram. W zależności od sklepu, owoce liczi można kupować na sztuki lub na wagę.
Jak jeść liczi? Jakie ma właściwości i czy może zabić? ►►►