Kawiarnie, restauracje, artystyczna galeria, kwiaciarnie czy stoiska z produktami regionalnymi nie wyczerpują możliwości zagospodarowania zabytkowego gmachu po remoncie. A Ty, co widziałbyś we wnętrzach hali?
Wiekowa hala wróciła pod skrzydła miasta z końcem 2016 roku. W ubiegłym roku rozpoczęliśmy przygotowania do jej remontu. Jednocześnie chcemy określić sposób wykorzystania wyjątkowego gmachu w salonie miasta. Szukamy rozwiązań, które tchną w halę drugie życie. Zależy nam, by obiekt budował markę Bydgoszczy i stał się atrakcyjnym miejscem zarówno dla bydgoszczan, jak i turystów. W „Bydgoskiej Burzy Mózgów” może wziąć udział każdy. Pomysły można zgłaszać poprzez stronę www.bydgoszcz.pl/halatargowa lub wypełniając okolicznościową pocztówkę dostępną w siedzibach urzędu. Wypełnioną pocztówkę można wrzucić do dedykowanej konsultacjom urny. Przypominamy, że pocztówki dostępne są w Urzędzie Miasta (ul. Jezuicka 1 i Grudziądzka 9-15), Punkcie Obsługi Mieszkańców w galerii Zielone Arkady oraz w Biurze Zarządzania Gospodarką Odpadami Komunalnymi (ul. Wojska Polskiego 65).
Masz pomysł? Stwórz swój projekt
Halę targową na kreślarskie deski wezmą też studenci Uniwersytetu Technologiczno-Przyrodniczego. Przy współpracy z plastykiem miasta powstaną prace dotyczące zabytkowego gmachu, które również będą mogły być wykorzystywane w trakcie aranżacji gmachu. Więcej informacji można znaleźć TUTAJ.
Dla kogo hala?
Hala zostanie udostępniona podmiotom zainteresowanymi najmem obiektu na preferencyjnych warunkach. Sposób jej wykorzystania ma wynikać m.in. z rozpoczętych konsultacji.
Historia hali targowej w pigułce
- 1904 – rozpoczęcie budowy, którą prowadziły wyłącznie miejscowe firmy i rzemieślnicy. Budowla miała podnieść standardy higieniczne w handlu artykułami spożywczymi
- 1906 – otwarcie hali z 96 stoiskami. Od strony ul. Podwale znajdowały się też mieszkanie dla inspektora hali, gabinet lekarza weterynarii i komisariat policji. Wewnątrz stworzono miejsce dla 96 stoisk
- 1924 – zarządzanie hala przejmuje Dyrekcja Rzeźni Miejskiej. Było wówczas 66 jatek (stoisk z mięsem) i 14 stoisk z basenami dla ryb. W piwnicy sprzedawano drób i nabiał
- 2010 – zakończenie przez poprzedniego właściciela obiektu BSS „Społem” remontu elewacji. Odnowiono wówczas m.in. kartusz z herbem Bydgoszczy
- 2016 – przejęcie obiektu przez miasto i rozpoczęcie działań związanych z rewitalizacją gmachu (ekspertyzy, a następnie projekt budowlany)
Zobacz też:
Sztuka warta setki milionów... dolarów. Zobaczcie najdroższe...
Informacje z Polski z x-news:
