21 z 39
Wpływ rolnictwa na rozwój kultury i cywilizacji - dawno,...
fot. Paweł Dubiel / zdjęcie ilustracyjne

Wpływ rolnictwa na rozwój kultury i cywilizacji - dawno, dawno temu, za górami za lasami, a dokładnie w rejonie Bliskiego Wschodu człowiek zaczął uprawę roślin. Od tego momentu datuje się dość gwałtowny rozwój cywilizacji ludzkiej. Jak mówi przysłowie: Pan bóg stworzył wieś, a człowiek zbudował miasto. Autor wykładu postara się wykazać, że wieś i rolnictwo ma niebagatelny wpływ na różne dziedziny naszego życia od religii i sztuki po prokreację.

Politechnika Bydgoska. Czwartek, 12.00-12.45.

22 z 39
Wykład od melona do drona, czyli pszczoła miodna w życiu...
fot. Tomasz Czachorowski

Wykład od melona do drona, czyli pszczoła miodna w życiu człowieka - przeciętnemu Kowalskiemu pszczoła kojarzy się z miodem, może z bólem i ewentualnie z zapylaniem roślin. Jej znaczenie jest jednak znacznie większe. Ma ona swój "wkład" w religię, architekturę, technikę i inne dziedziny naszego życia.

Politechnika Bydgoska. Piątek, 9.00-9.45.

23 z 39
Preparatyka bezkręgowców na przykładzie roztoczy - roztocze...
fot. Pixabay/zdjęćie ilustracyjne

Preparatyka bezkręgowców na przykładzie roztoczy - roztocze stanowią jedną z najliczniejszych i najbardziej zróżnicowanych morfologicznie, ekologicznie i behawioralnie grup bezkręgowców. Powszechnie występują w środowisku człowieka. Uczestnicy zapoznają się z podstawowymi informacjami na temat roztoczy (m.in. mechowce, kleszcze, roztocze alergogenne i pasożytnicze), wykonają samodzielnie preparaty mikroskopowe z okazami roztoczy (dorosłymi i młodocianymi), a ponadto poobserwują hodowle z żywymi osobnikami poszczególnych gatunków. Pomoc dydaktyczna wykorzystana w zajęciach – mikroskopy świetlne stereoskopowe i biologiczne, hodowle z żywymi roztoczami, prezentacja multimedialna.

Politechnika Bydgoska. Czwartek, 12.00-13.30.

24 z 39
Charakterystyka i wykorzystanie surowców pozyskiwanych od...
fot. Pixabay/zdjęćie ilustracyjne

Charakterystyka i wykorzystanie surowców pozyskiwanych od strusia afrykańskiego - struś afrykański jako gatunek drobiu. Fermowy chow strusi w Polsce. Mięso. Pozyskiwanie tusz, mięsa i podrobów. Elementy (wyręby) tuszy. Najcenniejsze mięśnie. Klasyfikacja mięsa strusi. Charakterystyka mięsa: podstawowy skład chemiczny, profil kwasów tłuszczowych, składniki mineralne, barwa, cechy fizykochemiczne – porównanie z mięsem innych gatunków drobiu. Wyroby z mięsa strusi. Jajo: Pozyskiwanie. Skład morfologiczny. Jakość skorupy. Skład chemiczny (podstawowy, profil kwasów tłuszczowych, mineralne i witaminy). Spożycie jaj. Rynek jaj strusich. Wykorzystanie skorup. Popyt i podaż na jaja strusie.

Politechnika Bydgoska. Czwartek, 11.45-12.15 i 12.30-13.00.

Pozostało jeszcze 14 zdjęć.
Przewijaj aby przejść do kolejnej strony galerii.

Polecamy

Taki będzie początek maja w Akacjowej 38. Teresa idzie na randkę z Maurem

Taki będzie początek maja w Akacjowej 38. Teresa idzie na randkę z Maurem

Debata „Siła kobiet w biznesie” podczas EKG w Katowicach

Debata „Siła kobiet w biznesie” podczas EKG w Katowicach

Deweloper rozwija dzielnicę. Powstało już ponad 3600 mieszkań

Deweloper rozwija dzielnicę. Powstało już ponad 3600 mieszkań

Zobacz również

Deweloper rozwija dzielnicę. Powstało już ponad 3600 mieszkań

Deweloper rozwija dzielnicę. Powstało już ponad 3600 mieszkań

Z Bydgoszczy do Frankfurtu w 1,5 godziny, a stamtąd w świat. Lufthansa wystartowała!

Z Bydgoszczy do Frankfurtu w 1,5 godziny, a stamtąd w świat. Lufthansa wystartowała!