
Wpływ rolnictwa na rozwój kultury i cywilizacji - dawno, dawno temu, za górami za lasami, a dokładnie w rejonie Bliskiego Wschodu człowiek zaczął uprawę roślin. Od tego momentu datuje się dość gwałtowny rozwój cywilizacji ludzkiej. Jak mówi przysłowie: Pan bóg stworzył wieś, a człowiek zbudował miasto. Autor wykładu postara się wykazać, że wieś i rolnictwo ma niebagatelny wpływ na różne dziedziny naszego życia od religii i sztuki po prokreację.
Politechnika Bydgoska. Czwartek, 12.00-12.45.

Wykład od melona do drona, czyli pszczoła miodna w życiu człowieka - przeciętnemu Kowalskiemu pszczoła kojarzy się z miodem, może z bólem i ewentualnie z zapylaniem roślin. Jej znaczenie jest jednak znacznie większe. Ma ona swój "wkład" w religię, architekturę, technikę i inne dziedziny naszego życia.
Politechnika Bydgoska. Piątek, 9.00-9.45.

Preparatyka bezkręgowców na przykładzie roztoczy - roztocze stanowią jedną z najliczniejszych i najbardziej zróżnicowanych morfologicznie, ekologicznie i behawioralnie grup bezkręgowców. Powszechnie występują w środowisku człowieka. Uczestnicy zapoznają się z podstawowymi informacjami na temat roztoczy (m.in. mechowce, kleszcze, roztocze alergogenne i pasożytnicze), wykonają samodzielnie preparaty mikroskopowe z okazami roztoczy (dorosłymi i młodocianymi), a ponadto poobserwują hodowle z żywymi osobnikami poszczególnych gatunków. Pomoc dydaktyczna wykorzystana w zajęciach – mikroskopy świetlne stereoskopowe i biologiczne, hodowle z żywymi roztoczami, prezentacja multimedialna.
Politechnika Bydgoska. Czwartek, 12.00-13.30.

Charakterystyka i wykorzystanie surowców pozyskiwanych od strusia afrykańskiego - struś afrykański jako gatunek drobiu. Fermowy chow strusi w Polsce. Mięso. Pozyskiwanie tusz, mięsa i podrobów. Elementy (wyręby) tuszy. Najcenniejsze mięśnie. Klasyfikacja mięsa strusi. Charakterystyka mięsa: podstawowy skład chemiczny, profil kwasów tłuszczowych, składniki mineralne, barwa, cechy fizykochemiczne – porównanie z mięsem innych gatunków drobiu. Wyroby z mięsa strusi. Jajo: Pozyskiwanie. Skład morfologiczny. Jakość skorupy. Skład chemiczny (podstawowy, profil kwasów tłuszczowych, mineralne i witaminy). Spożycie jaj. Rynek jaj strusich. Wykorzystanie skorup. Popyt i podaż na jaja strusie.
Politechnika Bydgoska. Czwartek, 11.45-12.15 i 12.30-13.00.