Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Bydgoscy cukiernicy mają na swoim koncie wiele sukcesów. Oto one

Katarzyna Słomska
Cukiernicy Sowy zdobyli trzecie miejsce na mistrzostwach świata lodziarzyCukiernicy Sowy zdobyli trzecie miejsce na mistrzostwach świata lodziarzy
Cukiernicy Sowy zdobyli trzecie miejsce na mistrzostwach świata lodziarzyCukiernicy Sowy zdobyli trzecie miejsce na mistrzostwach świata lodziarzy Tomasz Czachorowski
- Podczas wielu zagranicznych konkursów udowadniamy, że Polska to kraj, w którym pracują prawdziwi mistrzowie rzemiosła cukierniczego - mówi Aleksandra Sowa.

Historia cukierni Sowa rozpoczyna się w 1946 roku, kiedy to Feliks i Stanisława Sowa otworzyli swój pierwszy zakład piekarniczy w kamienicy przy ulicy Pomorskiej.

- Moi dziadkowie zaczynali od sprzedawania ciasta drożdżowego i pieczywa - mówi Aleksandra Sowa. - Jednak na prężny rozwój naszej rodzinnej firmy trzeba było poczekać do zmian, które nadeszły w latach 90. - Teraz śmiało możemy powiedzieć, że Bydgoszcz stała się potęgą cukierniczą w Polsce - dodaje Aleksandra Sowa. Zakład, który rozpoczynał swoją działalność od kilkuosobowej załogi, dziś zatrudnia około 600 osób.
[break]
- Wszystkie nasze wyroby powstają w Bydgoszczy, przy ulicy Księdza Schulza, produkcja trwa przez całą dobę - informuje Aleksandra Sowa.
Cukiernia ma ponad 100 punktów w całej Polsce, a także dwa poza granicami naszego kraju - w Berlinie i Londynie.

- Moja firma współpracuje z cukiernią od jakiegoś czasu - mówi Michał Doroszkiewicz, mistrz cukiernictwa. - Sowa jest dla mnie wzorem jeśli chodzi o sposób prowadzenia przedsiębiorstwa. Odzwierciedla się to w jakości wyrobów.

Sowa reprezentuje nasz kraj także na wielu konkursach cukierniczych. - Ostatnim naszym sukcesem jest zajęcie trzeciego miejsca podczas Mistrzostw Świata Lodziarzy, które odbywały się we Włoszech - mówi mistrzyni cukiernictwa. - Nieskromnie trzeba przyznać, że jury konkursu było pod dużym wrażeniem naszej drużyny. Na początku konkursu w ogóle nie byliśmy brani pod uwagę jako faworyci - wspomina Aleksandra Sowa.

- W Polsce interesujemy się sukcesami naszych piłkarzy, nikt nie zwraca uwagi na to, że możemy się pochwalić prawdziwymi mistrzami rzemiosła cukierniczego. W tej branży możemy rywalizować z najbardziej rozwiniętymi krajami Europy i świata - podkreśla Michał Doroszkiewicz. - Trzeba też zaznaczyć, że nikomu wcześniej w naszym kraju nie udało się osiągnąć takiego sukcesu jak udział w Mistrzostwach Świata Lodziarzy i zajęcie miejsca na podium.

Podczas trzydniowej rywalizacji drużyna Aleksandry Sowy miała do wykonania kilka zadań. - Musieliśmy m.in. stworzyć lodową rzeźbę ośmiornicy, za którą nasza drużyna otrzymała najwyższe noty. Przygotowaliśmy także podobiznę bydgoskiej Łuczniczki, na którą zużyliśmy około 15 kilogramów czekolady.

- W innej konkurencji zaskoczyliśmy jury lodami przygotowanymi na sposób wytrawny - o smaku chrzanowym i czerwonej cebulki, a także sorbetem z bazylią - mówi Aleksandra Sowa.

Niewątpliwym atutem cukierni jest to, że przygotowuje torty w dowolnym kształcie. - Ogranicza nas właściwie tylko wyobraźnia naszych klientów, przygotowywaliśmy już torty w kształcie dzika, aparatu fotograficznego, różnych modeli samochodów - zdradza mistrzyni cukiernictwa.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!