
Nawet najbardziej doświadczonym kucharzom zdarza się przypalić garnek czy patelnię. A czyszczenie garnków lub patelni z przyklejonym do nich i przypalonym jedzeniem może skutecznie zniechęcić do gotowania.
Jak domowymi sposobami pozbyć się spalenizny z przypalonych garnków i patelni? Jak uratować przypalone naczynia? Czy da się skutecznie i bezpiecznie wyczyścić przypalony garnek? Jak uratować przypaloną patelnię? Czy wcześniejsze namaczanie naczyń rzeczywiście jest skutecznym sposobem na usunięcie przyklejonego jedzenia i spalenizny?
Podpowiadamy. Poznaj bezpieczne i skuteczne metody na przypalone garnki na kolejnych slajdach >>>>>

MOCZENIE NACZYŃ W WODZIE Z MYDŁEM
W przypadku naczyń - garnków czy patelni, do których przykleiło lub lekko przypaliło się jedzenie, jednym z najlepszych sposobów jest moczenie w wodzie z mydłem. Ważne jest, aby najpierw usunąć resztki jedzenia gumową szpatułką lub ręcznikiem papierowym. Następnie zabrudzone naczynia należy pozostawić do namoczenia przez 15-30 minut w gorącej wodzie z mydłem czy płynem do naczyń.

SODA OCZYSZCZONA
Chociaż moczenie brudnych naczyń w gorącej wodzie z mydłem jest skuteczną i bezpieczną metodą, nie zawsze w ten sposób uda się usunąć mocno przyklejone jedzenie i inne zanieczyszczenia. Dodanie sody oczyszczonej może być szybkim i łatwym rozwiązaniem. Ta metoda polega na wykonaniu tych samych kroków - gorąca woda i mydło lub płyn do mycia naczyń - tylko z dodatkiem sody oczyszczonej.

OCET
Jeśli nadal nie udaje się usunąć tłuszczu, zaschniętych czy przypalonych resztek z naczynia, można spróbować kombinacji octu i sody oczyszczonej. Wystarczy zagotować ocet i wodę w zabrudzonym naczyniu, a następnie wylać płyn do zlewu i posypać patelnię czy garnek warstwą sody oczyszczonej. Po schłodzeniu dodać jeszcze nieco sody oczyszczonej i zetrzeć brud.