Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Barbarossa miała zmienić się w "Pod Różą", ale się nie udało. Mimo to w Siedlcach można pyyysznie (i po włosku) zjeść! [Kuchenne Rewolucje]

mik, telemagazyn, TVN, pysznoscipocalosci.pl
Kuchenne Rewolucje TVN, kadr z programu
Barbarossa to lokal, który od ponad 10 lat gościł na mapie restauracji w Siedlcach. Początkowo restauracja nieźle prosperowała, ale po jakimś czasie podupadła, a jej właściciele poprosili Magdę Gessler o pomoc. Kuchenne Rewolucje sprawiły, że na jakiś czas lokal zmienił nazwę na "Pod Różą", ale wraz z upływem czasu owa róża zwiędła. Kuchenne Rewolucje poległy w tym siedleckim lokalu całkowicie. To nie znaczy jednak, że Siedlce to kulinarna pustynia. Wręcz przeciwnie! Tutejsi amatorzy biesiadowania i miłośnicy włoskiej kuchni mają powody do zadowolenia. W Siedlcach działa bowiem restauracja "Pyszności po Całości", serwująca dania kuchni włoskiej, a jej twórcą i właścicielem jest Polak, który spędził ponad 25 lat we Włoszech. Takiego lokalu ze świecą szukać w całej Polsce. Więcej o restauracji piszemy poniżej.

Zacznijmy jednak od Kuchennych Rewolucji. Barbarossa była restauracją-prezentem od ojca dla córki Basi. Jednak młoda kobieta zanim go otrzymała musiała skończyć szkołę gastronomiczną, a później sama zapracować na spłatę kredytu. Udało się, Basia wszystko spłaciła, a nawet zaczęła nieźle zarabiać. Niestety coś zaczęło się walić, gdy Basia poszła na urlop macierzyński. Przez rok nikt nie czuwał nad interesem, przez rok nie znalazła się nikt zaufany, kto pod nieobecność właścicielki przejąłby jej obowiązki.

Barbarossa, Siedlce zmienia się w Pod Różą. Kuchenne Rewolucje

Po powrocie stała się dobrą przyjaciółką załogi i nie potrafi nikomu zwrócić uwagi. Kucharki kiwają głowami na każdą jej prośbę, ale robią tylko to, co uważają za "megapotrzebne". W tej restauracji królował system: wyjąć, podgrzać, udekorować i wydać. Właścicielka chciała jednak czegoś więcej. W końcu jest zawziętą osobą i o porażce nawet nie chce myśleć. Dopiero Magda Gessler udowodni Basi, że daleko jej do obrotnej restauratorki, za którą wszyscy ją uważają. Ale swoją złą wiadomość Magda osłodzi różaną... rewolucją.

Jak Barbarossa (Siedlce) ma zostać restauracją Pod Różą. Kuchenne Rewolucje

Podczas kuchennych rewolucji emocji nie brakowało. Już na samym początku Magda Gessler stwierdziła, że potrawy w lokalu są niejadalne. Restauratorce nie spodobała się również nazwa lokalu, która miała zostać zmieniona na "U Róży", ale ostatecznie lokal został restauracją "Pod Różą". Za nazwą poszła zmiana wystroju oraz lifting menu, w którym pojawił się indyk jako specjalność lokalu - podawany w całości i krojony na oczach gości. Dodatkowo w karcie dań na stałe miał się znaleźć... biszkopt z kaszanki. Magda Gessler opuszczała restaurację "Pod różą" po Kuchennych Rewolucjach z wielkimi nadziejami. Czy rewolucje udało się dokończyć? Jak przebiegła wizyta kontrolna Magdy Gessler w dawnej restauracji "Barbarossa"?

Wideo: Magda Gessler o polskich restauratorach: Ludzie nie znają podstawowych zasad gotowania

Pod Różą w Siedlcach. Ten kwiat jednak zwiądł. Kuchenne Rewolucje

- Mam nadzieję, że właścicielce uda się utrzymać wprowadzone zmiany - mówiła Magda Gessler, wyjeżdżając z Siedlec. Gdy po jakimś czasie tam wróciła, by ocenić, jakie efekty dały Kuchenne Rewolucje, z zaskoczeniem odkryła, że nie ma już restauracji "Pod Różą", ale za to jest dawna "Barbarossa" z "Salą różaną" i "Salą romantyczną". Indyk w menu był dobrze ukryty - z karty można było zrozumieć, że jest podawany tylko w weekendy i trzeba zapłacić "od porcji", a nie za całego indyka - jak to sugerowała parę miesięcy wcześniej Gessler. Poza tym był krojony na zapleczu, a nie na oczach gości. Magda Gessler wyszła rozczarowana. A co na to właścicielka? Zapewniła, że będzie się starać poprawić wszystkie niedociągnięcia, bo "Barbarossa" jest dla niej najważniejsza.

Ani Barbarossa, ani Pod Różą. Kuchenne Rewolucje w Siedlcach się nie udały!

Od Kuchennych Rewolucji upłynęło kilka lat, a opisywane powyżej wydarzenia to już melodia przeszłości. Pozostały po nich tylko archiwalne odcinki programu TVN i publikacje, na których osiadł kurz. My jednak postanowiliśmy zdmuchnąć nieco tegoż kurzu i zajrzeć do kuchennej mapy Siedlc, by znaleźć pewną restaurację, o której w ostatnim czasie zaczęto mówić, że jest kawałkiem Włoch w środku Polski. Sprawdzamy, czy to prawda.

Chcesz w Siedlcach dobrze zjeść? Kierunek: Pyszności Po Całości

Od autora artykułu:Trop przywiódł mnie na ulicę Starowiejską 12b, co sprawiło, że automatycznie połączyłem "Pyszności Po Całości" z opisywanymi na początku artykułu lokalami. Solennie za to przepraszam, bowiem nieświadomie wprowadziłem Czytelników w błąd, powiodłem w ślepą ulicę tudzież pokierowałem ich jak nieaktualizowana nawigacja prowadzi auto do jeziora... Tu żadnego rewolucyjnego potrząsania blond czupryną nad garnkami nie było. "Pyszności Po Całości" nie mają ani pędu korzenia w opisywanych powyżej restauracjach. "Pyszności Po Całości" to lokal, który stworzył człowiek z wielką pasją, wyobraźnią i konkretnym celem: wykreowania kawałka Włoch w Polsce. I to mu się udało! Twórcą i właścicielem restauracji "Pyszności Po Całości" jest pan Tomasz Gąsiorek, przedsiębiorca, menedżer i kucharz, który przez 26 lat mieszkał we Włoszech. Dlatego specjałami w restauracji są dania które łączą w sobie śródziemnomorskie i polskie smaki. I myliłby się ten, kto powie, że lokali z taką kuchnią jest wiele. Nie takich! W "Pyszności Po Całości" gotuje się po włosku, obsługuje się po włosku, spędza czas po włosku. Dla personelu najważniejsze jest jedno - klient ma być zadowolony. Tak to działa w knajpkach na całym Półwyspie Apenińskim, w lokalach nad Jeziorem Garda, w Toskanii, Piemoncie, na Sardynii czy w Kalabrii. I tak również to działa w Siedlcach. Przecież to takie proste. Zadowolony klient to stały klient. Dlatego tu najważniejsi są ludzie (ci, którzy tu przychodzą, ale także ci, którzy tu pracują) oraz smak i dobry nastrój. Nie wierzycie? Zajrzyjcie i poczytajcie opinie gości na restauracyjnym profilu na Facebooku lub rzućcie okiem na te, które przeczytać można w turystyczno-kulinarnym serwisie TripAdvisor. Pierwsze z brzegu opinie przytaczamy również poniżej w artykule.

Pyszności Po Całości (Siedlce). Dane teleadresowe. Godziny otwarcia. Jak dojechać?

Restauracja Pyszności Po Całości mieści się przy ul. Starowiejskiej 12b w Siedlcach.
Godziny otwarcia: niedziela, poniedziałek, wtorek, środa, czwartek: 12.00-22.00. Piątek, sobota: 12-.00-23.00.
Zakres cen: umiarkowanie
Specjalności w menu: śniadania, lunche, obiady, napoje i kawa
Usługi: catering, odpowiednie dla grup i dzieci, możliwość rezerwacji, dania na wynos, obsługa kelnerska, rezerwacja nie jest wymagana.
Udogodnienia dla klientów: parking na posesji przy restauracji, możliwość zaparkowania na ulicy przy lokalu.
Płatność: gotówka, karty płatnicze (VISA, MASTERCARD)
e-mail: [email protected]
strona internetowa: http://www.PysznosciPoCalosci.com.pl

Chcecie poczuć włoski klimat, zjeść dania rodem ze słonecznej Italii lub poczuć atmosferę serdeczności, tak charakterystyczną dla regionów na Półwyspie
Chcecie poczuć włoski klimat, zjeść dania rodem ze słonecznej Italii lub poczuć atmosferę serdeczności, tak charakterystyczną dla regionów na Półwyspie Apenińskim? Koniecznie wybierzcie się zatem do restauracji "Pyszności Po Całości", lokalu, który prowadzi menedżer i kucharz, który 26 lat spędził we Włoszech. pysznoscipocalosci.pl

Pyszności Po Całości (Siedlce). MENU, CENY

Pyszności po Całości to polska restauracja z włoską duszą! Powstała z miłości do kuchni polskiej i włoskiej - informują właściciele na swojej stronie. Pyszności po Całości to kawałek naszego świata, gdzie karmimy Was miłością do kuchni polskiej i włoskiej. To idealne miejsce zarówno na spotkania firmowe, imprezę z przyjaciółmi oraz rodzinne uroczystości . Niepowtarzalnie i towarzysko - te słowa najlepiej oddają klimat Pyszności po Całości. Staramy się trafić w najbardziej wymagające podniebienia!
Niektóre przystawki:

  • carpaccio z wołowiny - 22 zł
  • carpaccio z wędzonego łososia - 22 zł
  • befsztyk tatarski - 16 zł
  • bruschetta - 6 zł
  • śledzik w oleju, śmietanie - 6 zł
  • caprese ze świeżą bazylią - 10 zł

Dania mięsne:

  • Talerz szefa (mix grillowanych mięs ułożonych na sałacie, grzanka z zapieczonym serem camembert, smażone ziemniaczki) - 26 zł
  • Eskalopki schabowe (cienkie bitki ze schabu duszone z koperkiem, zielona sałata z sosem winegret) - 24 zł
  • Kurczak na patyku (szaszłyk ze zrazików z kurczaka, nadziewanychsuszonymi pomidorami, wędzoną słoniną, mix sałat, sos sojowy z orzechami, opiekane ziemniaki) - 26 zł
  • Golonka z pieca (peklowana golonka duszona w piwie, kapusta zasmażana, duszone ziemniaki z majerankiem, dodatki) - 30 zł
  • Rumsztyk wołowy (kotlet z grubo mielonego mięsa z udźca, ziemniaki z patelni z boczkiem, sałatka z ogórka kiszonego z koperkiem) - 30 zł
  • Pyszny schabowy (schab w panierce, duszone ziemniaki, surówki) - 21 zł
  • Panierowana pierś z kurczaka (filet z piersi w panirce, frytki, surówki) - 18 zł

Makarony:

  • Penne z kurczakiem - 18 zł
  • Penne w pikantnym sosie pomidorowym - 14 zł
  • Penne z łososiem i krewetkami - 19 zł
  • Papardelle szpinakowo-serowe - 17 zł
  • Fusilli po myśliwsku - 19 zł
  • Spaghetti carbonara - 17 zł
  • Spaghetti bolońskie - 18 zł
  • Spaghetti z owocami morza - 20 zł
  • Risotto z grzybami i kurczakiem - 18 zł
  • Risotto z owocami morza - 20 zł
  • Farfalle z tuńczykiem i pomidorem - 18 zł
  • Farfalle z szynką w śmietanie - 15 zł
  • Tortellini z masłem i szałwią - 18 zł
  • Tortellini na pikantnie - 18 zł

Zupy:

  • Gulaszowa z kluseczkami - 12 zł
  • Krem pomidorowy z mozarellą, bazylią i grzankami - 9 zł
  • Flaczki po poznańsku - 14 zł
  • Rosół z makaronem - 6 zł

Sałatki:

  • Po całości (sałata, warzywa, grillowany kurczak, bekon, jajko gotowane, sos jogurtowo-czosnkowy) - 17 zł
  • Salmone (sałata, warzywa, łosoś wędzony, jajko gotowane, zielone oliwki, sos winegret) - 18 zł
  • Italiana (mix sałat, szynka parmńska, pomidor suszony, rukola, parmezan, sos winegret) - 20 zł
  • Grecka (mix sałat, ser feta, czarne oliwki, sos tzatziki, grzanki maślane) - 17 zł
  • Marina (mix sałat, ananas, krewetki marynowane, nadziewane oliwki, czosnkowe grzanki, cytrynowy winegret) - 21 zł
  • Pyszna (sałata, warzywa, panierowany kurczak w płatkach kukurydzianych, pizzetta z rozmarynem, sos jogurtowo-czosnkowy, rukola) - 19 zł

Pizza:

  • Pyszna (sos, mozarella, szparagi, bakłażan, bekon, rukola) - 18, 22, 27 zł (cena w zależności od wielkości pizzy)
  • Margherita (sos, mozarella, oregano, świeża bazylia) - 14, 17, 23 zł
  • Prosciutto (sos, mozarella, szynka, pieczarki, oregano) - 15, 19, 23 zł
  • Capricciosa (sos, mozarella, pieczarki, salami, parówka, szynka, oliwki czarne) - 18, 22, 26 zł
  • Verde (sos, mozarella, boczek, szpinak, jajko, czosnek, oregano) - 16, 21, 25 zł
  • Crudo (sos, mozarella, serek topiony, szzynka parmeńska, rukola) - 17, 22, 26 zł
  • Lardo E Pomodoro (sos, mozarella, słonina wędzona, świeży pomidor, bazylia) - 16, 21, 24 zł
  • Diavola (sos, mozarella, pieczarki, salami pikantne, papryczki chilli, pomidory suszone, pikantna salsa) - 18, 22, 26 zł
  • Marinara (sos, mozarella, anchois, kapary, cebula, czosnek) - 16, 21, 25 zł
  • Vegetariana (sos, mozarella, pieczarki, papryka, cukinia, cebula, pomidor, oregano, bakłażan) - 16, 21, 25 zł
  • Contadina (sos, mozarella, pieczarki, papryka, cebula, boczek, kabanos) - 16, 21, 25 zł
  • Haiti (sos, mozarella, kurczak w przyprawach, ananas, brzoskwinia, żurawina) - 16, 21, 25 zł
  • Arrabita (sos, mozarella, pieczarki, salami pikantne, papryka, zielona papryczka, zielone oliwki, ser pleśniowy) - 17, 21, 26 zł
  • Quatro Fromaggi (sos, mozarella, ser pleśniowy, serek topiony, parmezan, rukola, oliwa z oliwek) - 16, 21, 25 zł
  • Po całości (sos, mozarella, pieczarki, salami, boczek, kabanos, cebula, oregano) - 17, 22, 26 zł

Pyszności Po Całości (Siedlce). RECENZJE I OPINIE

Restauracja Pyszności Po Całości na swoim profilu na Facebooku ma bardzo dobre opinie. Recenzje wystawiło 74 klientów. W znakomitej większości są to najwyższe oceny. Średnia ocen na Facebooku to 4,6 na 5 gwiazdek. Oto przykładowe opinie (pisownia oryginalna):

  • "bylam dwa razy, skosztowalam pizze oraz makarony, smakowaly bardzo. Polecam a szef to bardzo mily pan" - pani Barbara
  • "Jedzenie zawsze smaczne i swieze. Nigdy nie czekałam dłużej z dostawa niż 40min a gdy umawiałam się na godzinę to zawsze było na czas - jak to robicie?? Nigdy znikąd nie miałam dowożonego jedzenia tak punktualnie a mieszkam na obrzeżach Siedlec" - pani Ania
  • "Przemiła obsługa i przepyszna pizza. Miejsce, w którym czuć ducha Italii. Zdecydowanie polecam wszystkim miłośnikom pizzy" - pan Grzegorz
  • "Zamówiłam obiad na dowóz. Czekam ok 30-40min. Jedzenie ciepłe, porcja całkiem ok, smaczne tylko ten ser na kolecie hawajskim raczej kiepski gatunek bo ciężko to przekroić i zjeść. Zupa babuni to dziwny wynalazek(pomidorowa z ryżem i ziemniakami) ale bardzo smaczna" - pani Anna
  • "Przemiła obsługa, smaczne jedzenie. Napewno wrócę" - pan Michał

W popularnym serwisie turystyczno-kulinarnym TripAdvisor restauracja "Pyszności Po Całości" ma ocenę 5,0 (na 5,0).

Więcej o restauracji "Pyszności Po Całości" na profilu na Facebooku

Uwaga, sierpień może obfitować w anomalie pogodowe. Trąby powietrza, nawałnice z gradem... Synoptycy ostrzegają. Będzie niebezpiecznie! Piszemy o tym TUTAJ

Zobacz również:

Nie dla wszystkich jednak Kuchenne rewolucje zakończyły się szczęśliwie. Oto wybrane restauracje, które - pomimo udziału w programie - zostały zamknięte. Ciekawi Cię dlaczego? Sprawdź na kolejnych slajdach (naciśnij strzałkę w prawo na klawiaturze lub na zdjęciu).

Nie pomogła nawet Magda Gessler. Te restauracje są zamknięte...

Kuchenne Rewolucje - o programie

Magda Gessler pomaga bankrutującym właścicielom restauracji w Polsce. Analizuje sytuację oraz wskazuje błędy. Potem na dwa dni zamyka lokal i wprowadza zmiany. To produkcja TVN. Wyemitowano już 17. sezonów "Kuchennych Rewolucji". W sezonie premierowe odcinki nadawane są na antenie TVN w każdy czwartek o godz. 21.30. Archiwalne można oglądać na tej stronie: Kuchenne Rewolucje w internecie
Do programu zgłaszają się restauratorzy, mający problemy z utrzymaniem lokalu. W każdym odcinku Gessler odwiedza jedną restaurację. W ciągu czterech dni uczy właścicieli i personel podstaw pracy. Obserwuje i analizuje sytuację, później komentuje ją i proponuje metody rozwiązania problemów, np. wprowadza nowe potrawy do menu, sugeruje zatrudnienie nowych osób, zmienia wystrój wnętrza, prowadzi kampanię reklamową odmienionej jadłodajni. Kuchenne rewolucje Magdy Gessler są adaptacją brytyjskiego programu Kitchen Nightmares, którego gospodarzem jest Gordon Ramsay.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!