
Wrzucanie całego mięsa na patelnie
Błąd, który popełnia większość ludzi, to wrzucanie od razu całej zawartości opakowania na patelnię. Nie wszyscy wiedzą, że może to mieć wpływ na smak, konsystencję i aromat dania. Mięso mielone ma w sobie dużo wody, wrzucenie go w całości sprawi, że soki puszczą i nie będzie się ono smażyć, tylko gotować. Warto wrzucać mięso na patelnię niewielkimi partiami i w odstępie kilku minut. Dzięki temu szybko się zetnie, a soki pozostaną wewnątrz.

Nie usuwasz nadmiaru wody z patelni?
Jeżeli chcesz, aby twoje mięso mielone się usmażyło a nie ugotowało, to w trakcie tego procesu wylewaj nadmiar wody. Wówczas będziesz mieć gwarancję soczystego, dobrze usmażonego mięsa!

Myjesz mięso mielone? Popełniasz błąd
Myjąc mięso w domu pod kranem, sprawiamy, że wszelkie bakterie wraz z wodą rozpryskują się dookoła zlewu i przedostają się na różne powierzchnie. Nie powinno się go także myć, kiedy chcemy je zamrozić. Woda jest pożywką dla bakterii i wraz ze wzrostem jej zawartości w produkcie, proces psucia jest przyspieszony.