
Każdy z nas kiedyś miał styczność z mięsem mielonym, ale nie każdy wie, jak z nim postępować. Oto 6 najgorszych błędów, jakie popełniamy!

Zasady przechowywania mięsa mielonego
Mięso mielone najlepiej przechowywać w lodówce (najlepsza temperatura to 2-3 stopnie) maksymalnie kilka godzin. W przypadku mrożenia mięsa mielonego trzeba wiedzieć o kilku zasadach. Ważne jest, aby nie mrozić go w opakowaniu, które zostało przyniesione ze sklepu. Folie, tacki czy pudelka, w których się ono znajduje, kompletnie się do tego nie nadaje. Najlepiej jest mrozić mięso dobrej jakości, świeże, owinąć w folie i nie dopuścić, aby pojawiło się w niej powietrze. Następnie zapakować w torbę do mrożenia lub inny nieprzepuszczający wilgoci materiał. Warto podpisać je, w jakim dniu zostało włożone do zamrażalki, ponieważ nie powinno ono być tam przechowywane w przypadku wołowiny dłużej niż 3 miesiące, w przypadku wieprzowiny dłużej niż 2 miesiące.

Rozmrażasz mięso mielone w mikrofali? To błąd!
Większość mikrofalówek ma funkcje rozmrażania, jednak nie nadaje się ona w przypadku mięsa mielonego! Robiąc to, możemy wyjąć wpół ugotowane mięso, a nie rozmrożone. Chcąc rozmrozić mięso mielone najlepiej to zrobić w lodówce i bez wody. W przypadku mięsa mielonego i rozmrażania pośpiech nic nie pomoże, a może zaszkodzić.

Wrzucanie mięsa mielonego na zimną patelnię
Zimna patelnia to wróg mięsa mielonego. Jeśli chcecie mieć kształtne kotlety, z pyszną panierką lub dobre spaghetti, nigdy nie wrzucajcie mięsa, dopóki olej się nie rozgrzeje. Świetnym patentem do sprawdzenia odpowiedniej temperatury oleju jest wrzucenie odrobiny bułki tartej – jeżeli zaczyna się smażyć, oznacza, że olej nabrał odpowiedniej temperatury!