Potrawy na Wigilię, których nie może zabraknąć. Oto lista 12 najpopularniejszych
Za około miesiąc usiądziemy z bliskimi do wigilijnej kolacji. Tradycja nakazuje, by na stole podczas Wigilii znalazło się dwanaście potraw. Wśród nich nie...
Takie są skutki jedzenia mrożonych owoców. Będziecie zaskoczeni
Choć wiadomo, że najlepsze owoce to te świeże najlepiej jeszcze z przydomowego ogródka, to nie zawsze niestety mamy do nich dostęp. Pyszne owoce sezonowe...
Pierogi lub barszcz można przygotować wcześniej. Zamroź, a potem wyjmij na święta
Jak ułatwić sobie przygotowania do świąt Bożego Narodzenia? Mrożąc. Nawet najlepsze gospodynie zawczasu lepią pierogi, aby tuż przed Wigilią oszczędzić sobie...
Mnóstwo grzybów w lasach! Sprawdź na mapie grzybów, gdzie rosną teraz borowiki
Rekordowy wysyp grzybów w lasach. Ciepły i wilgotny listopad to najlepsza pora na zbieranie grzybów. W lasach obrodziły teraz m.in. kanie, rydze, borowiki i...
Jerozolima do zjedzenia. Książka równie smakowita, jak jej poprzedniczki w serii
To nie jest dobry moment – z uwagi na wojenną zawieruchę – by wyruszać w podróż do Jerozolimy, ale za to znakomity, by poznać to miasto dzięki książce, która...
Kiedy i jak solić, by nie przesolić? Oto kluczowe zasady dla smacznych posiłków
Sól jest najpopularniejszą przyprawą w kuchni. Jest nie tylko wzmacniaczem smaku, ale także pozwala kontrastować słodki i kwaśny smak. Solenie zupy, ziemniaków...
Jak zrobić idealne kotlety schabowe? Wypróbuj tradycyjny przepis na obiad
Jednym z najpopularniejszych dań obiadowych w Polsce są kotlety schabowe. Prawidłowo przygotowane są przede wszystkim soczyste, aromatyczne i mają apetycznie...
Orzechy włoskie rozłupiesz bez dziadka do orzechów. Tak sprytnie obierzesz je w mig
Orzechy włoskie chętnie wykorzystujemy do przygotowania dań i deserów, szczególnie w okresie świątecznym. To również smaczna i zdrowa przekąska. Niestety...
Rodzaje kasz w kuchni. Co zrobić z gryczanej, a co z jęczmiennej?
O kaszy często słyszymy, rozmawiamy, ale czy często serwujemy ją w swoim jadłospisie? Jesień wielu z nas wprawia w melancholijny, niekiedy ponury nastrój. Warto...
Fit zamiennik makaronu. Będziesz się zajadać i nie przytyjesz!
Jesień to idealny czas na przepisy z dynią. Chętnie robimy z niej zupy, dodajemy do ciast czy pijemy pumpkin spice latte. Mniej popularna dynia makaronowa może...
Kiszonki jako naturalny probiotyk. Nie tylko kapustę można włożyć do słoika
Kiszonki z warzyw to idealny pomysł na wsparcie odporności. Dziś „zdrowie” to hasło-klucz do naszego szczęścia. Jak zatem zadbać o siebie i nie dać się...
Szukasz pomysłu na niecodzienny obiad? Wypróbuj przepis na flaki po warszawsku
Flaki wołowe to tradycyjne danie, które w wielu domach podawane jest na sylwestra lub na obiad w Nowy Rok. Jednak można zrobić je na codzienny obiad na jesień i...
Mało znany w Polsce przysmak. Słynie z właściwości zdrowotnych
Kasztany jadalne są smakołykiem o wiele bardziej popularnym na południu Europy, niż w Polsce, ale i tutaj mają swoich zwolenników. Wiele osób zna je w formie...
Rozpływają się w ustach! Sprawdź przepis na domowe krówki
Krówki są jednymi z najbardziej lubianych słodyczy w Polsce. Te pyszne, miękkie cukierki rozpływają się w ustach. Wykonuje się je zaledwie z kilku prostych...
Pyszny dodatek do obiadu na zimę, czyli buraczki w słoikach. Jak je zrobić? Przepis
Jesienią buraki to jedne z popularniejszych warzyw. Nic dziwnego, te warzywa są pełne nie tylko smaku, ale i witamin, które warto zamknąć w słoiki. Dzięki...
Mole spożywcze zanieczyszczają żywność. Co się stanie, kiedy niechcący je zjesz?
Mole spożywcze to nieproszeni goście, którzy często zadomowiają się na dłużej w naszych kuchniach. Kiedy tylko je zauważymy, powinniśmy działać! W innym...
Piwo z jajkiem pysznie smakuje i rozgrzewa. Pomoże też przy przeziębieniu
Piwo z jajkiem, choć brzmi nietypowo, nie tylko wyśmienicie smakuje, ale też rozgrzewa, a nawet ma właściwości zdrowotne. Aromatyczny, pachnący koglem-moglem...
Komu szkodzi jedzenie grzybów? Szczególnie narażone są dwie grupy
Zbieranie grzybów to jeden z naszych ulubionych „sportów narodowych”. Nie tylko chętnie szukamy ich w lasach, ale także ochoczo dusimy, marynujemy, suszymy i…...
Jedne z najdroższych grzybów świata pojawiły się w Polsce
Gąska sosnowa, do niedawna uznana w naszym kraju za gatunek wymarły, znów zaskoczyła grzybiarzy. Dwa lata temu te grzyby warte fortunę wyrosły w polskich lasach...
Kuloodporna kawa z masłem dodaje energii. Zobacz sposoby na aromatyczny napój
Kawa z ziaren przetrawionych przez słonie, z dodatkiem masła i oleju kokosowego albo z sokiem z cytryny. Filiżanka małej czarnej to dla wielu z nas obowiązkowy...
Kulinarne triki Magdy Gessler. One uratują twoje potrawy
Polska restauratorka Magda Gessler znana jest m.in. jako prowadząca popularnego programu „Kuchenne rewolucje”, którego 27. sezon ruszył 7 września 2023 roku....
Na wzmocnienie odporności. Te rośliny masz w swojej kuchni!
Przesilenie jesienne zbliża się wielkimi krokami, a wraz z nim spadki odporności. Tak jednak być nie musi! Wykorzystaj antywirusowe i wzmacniające produkty,...
Popularne
Najnowsze firmy
Dodano 2 dni temu w kategorii Rolnictwo
Dodano 3 dni temu w kategorii Adwokat
Dodano tydzień temu w kategorii Ogrzewanie
Dodano 2 tygodnie temu w kategorii Kursy