
Nikotyna
Śmiertelna dawka:
Dawka śmiertelna nikotyny to 40-60 mg, co stanowi około 0,5 mg /kg masy ciała. Zawartość nikotyny w jednym papierosie mieści się w przedziale 9-30 mg, lecz podczas palenia wchłania się od 0,5 do 2 mg tego związku.
Oznacza to, że śmiertelna dawka przy założeniu wchłaniania nikotyny w ilości 2 mg / papieros, to ok. 20- papierosów palonych jeden za drugim.

Gorzka Czekolada
Choć gorzka czekolada jest najzdrowszą ze wszystkich czekolad - zawiera bowiem najmniej cukru - jej nadmiar może nam zaszkodzić. Wszystko przez obecny w niej związek, teobrominę.
Substancja jest niebezpieczna szczególnie dla zwierząt. Pies na śmiertelne zatrucie jest narażony już po zjedzeniu paru kostek. U ludzi sytuacja jest na szczęście mniej groźna.
Śmiertelna dawka:
Zabójczą dawką teobrominy dla człowieka jest 1000 mg na każdy kilogram masy ciała. W praktyce oznacza to ok. 85 tabliczek gorzkiej czekolady.

Alkohol
Alkohol, a konkretnie etanol, jest substancją trującą dla naszego organizmu. Spożywanie już 80 g etanolu dziennie prowadzi do zmian w wątrobie. Ilość ta odpowiada 4 piwom.
Śmiertelna dawka:
Śmiertelna dawka alkoholu etylowego wynosi 5-8 g (dla dzieci 3 g) czystego alkoholu na 1 kg masy ciała. Przyjmuje się, że dla osoby o wadze 75 kg zagrażające życiu jest wypicie 13 kolejek 40 proc. alkoholu. Są to oczywiście wartości przybliżone i należy pamiętać, że poważne konsekwencje zdrowotne mogą pojawić się już przy znacznie mniejszych dawkach.
Jeśli chodzi o zawartość alkoholu we krwi, zabójczym poziomem dla przeciętnego człowieka jest stężenie powyżej 4 promili.

Cukier
Cukier bywa często nazywany "białą śmiercią". Mowa jednak nie o cukrach jako takich - węglowodanach - gdyż to one stanowią najszybszy zastrzyk energii i paliwo napędowe dla naszego organizmu.
Najbardziej zdradliwe są cukry proste, szczególnie te, którymi dosładzamy potrawy. Cukier ma dla mózgu działanie uzależniające, dlatego też dodawany jest praktycznie wszędzie - od kolorowych napojów aż po gotowy sos do spaghetti w słoiku.
Regularne spożywanie cukrów prostych, takich jak fruktoza i glukoza, czy dwucukrów, takich jak sacharoza (biały cukier spożywczy) może prowadzić do wielu schorzeń, m.in. miażdżycy, nadciśnienia czy cukrzycy.
Śmiertelna dawka:
Ciężko oszacować, jaka jest jednorazowa, śmiertelna dawka, szczególnie że cukier przyjmujemy w wielu produktach spożywczych, często nieświadomie.
Wiadomo jednak, jakie jest śmiertelne stężenie cukru we krwi. O zagrażającej życiu hiperglikemii mówimy, gdy poziom cukru we krwi przekroczy 300 mg/dl (miligram na decylitr, który odpowiada 100 ml).
Uważa się, że dziennie powinniśmy spożywać nie więcej niż 30 g cukru - a więc 5 łyżeczek. Przeciętny Polak spożywa aż 32 łyżeczki.