Wyjeżdżając na wakacje za granicę, powinniśmy szczególnie unikać jakichś produktów, by nie być ofiarami zakażeń?
Profesor Miłosz Parczewski z Oddziału Obserwacyjno-Zakaźnego, Chorób Tropikalnych i Nabytych Niedoborów Immunologicznych: Należy pamiętać, by wybierając się na przykład do Turcji, nie jeść pokarmów, których nie można ugotować, obrać, sparzyć, uważajmy też na lód. Nigdy nie wiemy, jaka znajduje się w nim woda. Używajmy tylko takiego lodu, którego proces powstania znamy, który pochodzi z ugotowanej wody lub z hermetycznie zamkniętej butelki. Zwróćmy uwagę, żeby wszystkie napoje, które spożywamy, były fabrycznie zamknięte i przy nas otwierane. Przed salmonellozami, zakażeniami rotawirusami czy eschericha coli nie zabezpieczymy się. Nie ma na nie szczepionek, ale możemy zapobiegać takim zakażeniom, na przykład kupując żywność tylko wiadomego pochodzenia, przechowując pożywienie w lodówce czy wyparzając jajka przed użyciem. Objawy jelitowe są uciążliwe, ale nie zagrażają życiu. Czasami wymagają hospitalizacji z uwagi na odwodnienie. Są na to podatne szczególnie dzieci. Biegunki mogą być niebezpieczne dla osób, które są obciążone kardiologiczne. Kiedy taka osoba się odwodni z jej powodu, może pojawić się większe ryzyko zawału.
POLECAMY RÓWNIEŻ:
Poznaj i zastosuj w swojej diecie 25 zasad zdrowego żywienia
