https://expressbydgoski.pl
reklama
MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Zapraszamy do Gruczna na Festiwal Smaku

W urokliwym Grucznie w Dolinie Dolnej Wisły 21 i 22 sierpnia odbędzie się V Festiwal Smaku, czyli święto wszystkich, którzy chcą odpocząć od szybkich i niekoniecznie zdrowych dań, potraw z mrożonek i jedzenia nafaszerowanego konserwantami.

W urokliwym Grucznie w Dolinie Dolnej Wisły 21 i 22 sierpnia odbędzie się V Festiwal Smaku, czyli święto wszystkich, którzy chcą odpocząć od szybkich i niekoniecznie zdrowych dań, potraw z mrożonek i jedzenia nafaszerowanego konserwantami.<!** Image 3 align=none alt="Image 155511" >

Festiwal Smaku jest doroczną imprezą, organizowaną przez Towarzystwo Przyjaciół Dolnej Wisły, współfinansowaną przez Urząd Marszałkowski. Idea zrodziła się podczas Święta Miodu, które obecnie wchodzi w skład festiwalu, a jej celem jest prezentowanie bogactwa kulinarnego, kulturę stołu, a także rękodzieło oraz inne formy aktywności kulturalnej regionów województwa kujawsko-pomorskiego.<!** reklama>

W trakcie dwudniowej imprezy do Gruczna przyjadą smakosze ze wszystkich regionów Polski. Nie zabraknie również gości z zagranicy chcących poznać tradycje kulinarne Kujaw, Pomorza i całej Polski. Amatorzy dobrego smaku będą mieli niepowtarzalną okazję do degustacji różnych odmian miodu, wędlin, win i powideł z całego regionu. W programie przewidziane są konkursy dla zwiedzających, liczne wystawy oraz pokazy. W czasie festiwalu nie zabranie również działań artystycznych, oprawy plastycznej, wydarzeń teatralnych, a na scenie oprócz lokalnych wykonawców wystąpią znani wykonawcy muzyki folk.

 

Tradycyjnie już w trakcie imprezy odbędą się:

 

  • Święto Miodu;
  • Turniej Kucharzy;
  • Turniej Nalewek;
  • konkurs na Smak Roku;
  • wybory najlepszego stoiska festiwalowego.

 

Ponadto po raz pierwszy do organizacji festiwalu włączyło się Europejskie Stowarzyszenie Kucharzy, EURO-TOQUES POLSKA, za sprawą którego zwycięzcy tegorocznego konkursu kulinarnego zostaną nominowani do Pucharu Polski podczas Międzynarodowych Targów Poznańskich 2010.

 

PROGRAM FESTIWALU SMAKU GRUCZNO 2010

 

SOBOTA - 21 sierpnia 2010 roku

 

1100 - rozpoczęcie V edycji „Festiwalu Smaku”

1115 - rozpoczęcie „Turnieju Kucharzy”

1200 - pokazy:

 

 

  • wirowania miodu
  • lania świec z wosku
  • sprzętu pszczelarskiego
  • produktów lokalnych i tradycyjnych
  • rękodzielnictwa artystycznego
  • tradycyjnego rzemiosła

 

inne atrakcje:

 

  • pokaz wypasu owiec z udziałem psów pasterskich (1100,1300,1500)
  • pokaz musztry Szwadronu Ułanów Nadwiślańskich (1230,1330,1530)
  • pokaz pracy koni pociągowych (1400,1600)
  • pokazy i konkursy dla dzieci (rzut burakiem do kipy)
  • pokazy rzeźbienia w owocach i warzywach (carving)
  • inne występy artystyczne: muzyka kresowa, orkiestry dęte

 

13.00 - rozpoczęcie „Turnieju Nalewek”

16.00 - koncert zespołu CHUTKI SMOUZ (Białoruś)

17.30 - oficjalne otwarcie „Festiwalu Smaku”

18.00 - ogłoszenie wyników konkursu na „Smak Roku” i „Miód Roku”

19.00 - c.d. koncertu zespołu CHUTKI SMOUZ

20.00 - ogłoszenie wyników „Turnieju Kucharzy” oraz „Turnieju Nalewek”

21.00 - koncert zespołu RZEPCZYNO (Polska)

23.00 - zakończenie pierwszego dnia „Festiwalu Smaku”

 

NIEDZIELA - 22 sierpnia 2010 roku

 

10.00 - pokazy:

 

  • wirowania miodu
  • lania świec z wosku
  • sprzętu pszczelarskiego
  • produktów lokalnych i tradycyjnych
  • rękodzielnictwa artystycznego
  • tradycyjnego rzemiosła

 

10.15 - śniadanie prasowe (wstęp za zaproszeniem)

12.00 - seminarium kulinarne (wstęp za zaproszeniem)

 

  • Odtwarzanie kuchni dawnej w warunkach lokalnych - prof. J. Dumanowski
  • Wino, cydr i piwo przy polskim stole - Z. kmieć wraz z gościem z kraju Basków
  • Krótka prezentacja o działalności Slow Food Polska (szefowie Conviviów)

 

12.00 - występ zespołu „Świeckie Gzuby” ze Świecia

13.00 - występ Młodzieżowej Orkiestry Dętej „Promyki” z Gruczna

14.00 - inne atrakcje:

 

 

  • pokaz wypasu owiec z udziałem psów pasterskich (1100, 1400)
  • pokaz musztry Szwadronu Ułanów Nadwiślańskich (1200, 1500)
  • pokaz pracy koni pociągowych (1000, 1300)
  • pokaz rodzimych ras gęsi

 

16.00 - ogłoszenie wyników konkursu na najlepsze „Stoisko Festiwalowe”

17.00 - oficjalne zakończenie „Festiwalu Smaku”

 

Więcej informacji dotyczących Festiwalu Smaku na stronie www.festiwalsmaku.pl

Komentarze 1

Komentowanie zostało tymczasowo wyłączone.

Podaj powód zgłoszenia

A
Ad
20 i 21 sierpnia.
Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na expressbydgoski.pl Express Bydgoski