W urokliwym Grucznie w Dolinie Dolnej Wisły 21 i 22 sierpnia odbędzie się V Festiwal Smaku, czyli święto wszystkich, którzy chcą odpocząć od szybkich i niekoniecznie zdrowych dań, potraw z mrożonek i jedzenia nafaszerowanego konserwantami.<!** Image 3 align=none alt="Image 155511" >
Festiwal Smaku jest doroczną imprezą, organizowaną przez Towarzystwo Przyjaciół Dolnej Wisły, współfinansowaną przez Urząd Marszałkowski. Idea zrodziła się podczas Święta Miodu, które obecnie wchodzi w skład festiwalu, a jej celem jest prezentowanie bogactwa kulinarnego, kulturę stołu, a także rękodzieło oraz inne formy aktywności kulturalnej regionów województwa kujawsko-pomorskiego.<!** reklama>
W trakcie dwudniowej imprezy do Gruczna przyjadą smakosze ze wszystkich regionów Polski. Nie zabraknie również gości z zagranicy chcących poznać tradycje kulinarne Kujaw, Pomorza i całej Polski. Amatorzy dobrego smaku będą mieli niepowtarzalną okazję do degustacji różnych odmian miodu, wędlin, win i powideł z całego regionu. W programie przewidziane są konkursy dla zwiedzających, liczne wystawy oraz pokazy. W czasie festiwalu nie zabranie również działań artystycznych, oprawy plastycznej, wydarzeń teatralnych, a na scenie oprócz lokalnych wykonawców wystąpią znani wykonawcy muzyki folk.
Tradycyjnie już w trakcie imprezy odbędą się:
- Święto Miodu;
- Turniej Kucharzy;
- Turniej Nalewek;
- konkurs na Smak Roku;
- wybory najlepszego stoiska festiwalowego.
Ponadto po raz pierwszy do organizacji festiwalu włączyło się Europejskie Stowarzyszenie Kucharzy, EURO-TOQUES POLSKA, za sprawą którego zwycięzcy tegorocznego konkursu kulinarnego zostaną nominowani do Pucharu Polski podczas Międzynarodowych Targów Poznańskich 2010.
PROGRAM FESTIWALU SMAKU GRUCZNO 2010
SOBOTA - 21 sierpnia 2010 roku
1100 - rozpoczęcie V edycji „Festiwalu Smaku”
1115 - rozpoczęcie „Turnieju Kucharzy”
1200 - pokazy:
- wirowania miodu
- lania świec z wosku
- sprzętu pszczelarskiego
- produktów lokalnych i tradycyjnych
- rękodzielnictwa artystycznego
- tradycyjnego rzemiosła
inne atrakcje:
- pokaz wypasu owiec z udziałem psów pasterskich (1100,1300,1500)
- pokaz musztry Szwadronu Ułanów Nadwiślańskich (1230,1330,1530)
- pokaz pracy koni pociągowych (1400,1600)
- pokazy i konkursy dla dzieci (rzut burakiem do kipy)
- pokazy rzeźbienia w owocach i warzywach (carving)
- inne występy artystyczne: muzyka kresowa, orkiestry dęte
13.00 - rozpoczęcie „Turnieju Nalewek”
16.00 - koncert zespołu CHUTKI SMOUZ (Białoruś)
17.30 - oficjalne otwarcie „Festiwalu Smaku”
18.00 - ogłoszenie wyników konkursu na „Smak Roku” i „Miód Roku”
19.00 - c.d. koncertu zespołu CHUTKI SMOUZ
20.00 - ogłoszenie wyników „Turnieju Kucharzy” oraz „Turnieju Nalewek”
21.00 - koncert zespołu RZEPCZYNO (Polska)
23.00 - zakończenie pierwszego dnia „Festiwalu Smaku”
NIEDZIELA - 22 sierpnia 2010 roku
10.00 - pokazy:
- wirowania miodu
- lania świec z wosku
- sprzętu pszczelarskiego
- produktów lokalnych i tradycyjnych
- rękodzielnictwa artystycznego
- tradycyjnego rzemiosła
10.15 - śniadanie prasowe (wstęp za zaproszeniem)
12.00 - seminarium kulinarne (wstęp za zaproszeniem)
- Odtwarzanie kuchni dawnej w warunkach lokalnych - prof. J. Dumanowski
- Wino, cydr i piwo przy polskim stole - Z. kmieć wraz z gościem z kraju Basków
- Krótka prezentacja o działalności Slow Food Polska (szefowie Conviviów)
12.00 - występ zespołu „Świeckie Gzuby” ze Świecia
13.00 - występ Młodzieżowej Orkiestry Dętej „Promyki” z Gruczna
14.00 - inne atrakcje:
- pokaz wypasu owiec z udziałem psów pasterskich (1100, 1400)
- pokaz musztry Szwadronu Ułanów Nadwiślańskich (1200, 1500)
- pokaz pracy koni pociągowych (1000, 1300)
- pokaz rodzimych ras gęsi
16.00 - ogłoszenie wyników konkursu na najlepsze „Stoisko Festiwalowe”
17.00 - oficjalne zakończenie „Festiwalu Smaku”
Więcej informacji dotyczących Festiwalu Smaku na stronie www.festiwalsmaku.pl