
Pasztet w kuchni
Pasztet to potrawa przyrządzona z jednolitej mięsnej masy z dodatkiem warzyw i przypraw. Istnieją również pasztety wykonane tylko z warzyw, ryb lub grzybów.

Pasztet idealny istnieje?
Pasztety z kaczki, gęsi, królika, soczewicy, karpia albo grzybów to doskonała opcja dania na zimno lub pieczonej przekąski na kanapkę.

Pasztety mięsne
Największą popularnością cieszą się pasztety mięsne. Mogą być wykonane z jednego lub kilku rodzajów mięsa. Dodatki stanowią jajka, namoczona bułka, warzywa i przyprawy.

Przepis na pasztet z gęsi
Do przygotowania pasztetu z gęsi potrzeba jej ugotowanych części, zwłaszcza wątróbki, najlepiej oddzielonych z jednej tuszki. Zmielone mięso należy połączyć ze startymi cienko ugotowanymi warzywami (marchwią, selerem i pietruszką) oraz bułką namoczoną poprzednio w wywarze. Doprawić do smaku i piec ok. 40 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Opcjonalnie można dodać jajko i tłuszczyk z bulionu.