Urok Więcborka
Czy wiecie, że w Krajeńskim Parku Krajobrazowym znajdują się aż 74 jeziora? Największe z nich, Więcborskie, graniczy z Więcborkiem, do którego tym razem wybieramy się w historyczno-kulinarną podróż.
Trzeba przyznać, że jezioro dodaje Więcborkowi sporo uroku. Z miejskiego rynku można wejść na molo z widokiem na pływającą fontannę. I to właśnie tam – na więcborskim molo – zaczynamy najnowszy odcinek „Smaków Kujaw i Pomorza”.
Wituński przysmak
Opowiadamy historyczne ciekawostki związane z tym pięknym rejonem (wiele razy zatrzymywali się tutaj królowie Polski!), ale również gotujemy. I to jak! Tym razem w naszej mobilnej kuchni przygotowujemy….
Ziemniak w mundurku z sosem śmietanowo-czosnkowym
Sos
- Pół cebuli
- Rolada Dobrodzieja PROSIACZEK
- Boczniak
- Pieczarka
- Czarny pieprz CYKORIA
- Sól CYKORIA
- Łyżka masła
- 8 ząbków czosnku
- 300ml śmietany 30%
- Świeży lubczyk
- 4 świeże szparagi
- Szczypiorek
- Garść pestek dyni
- Natka pietruszki
- 1 łyżka jogurtu naturalnego
Ziemniak
- Ugotowany ziemniak w mundurku
- Szczypiorek
- Rzodkiewka
- Kolorowy pieprz CYKORIA
- Obowiązkowym dodatkiem do mojego dania będą ziemniaki ugotowane w mundurkach. Ziemniak Wituński jest popisowym daniem tutejszego koła gospodyń wiejskich. To gulasz podawany właśnie z ziemniakami w mundurkach i z sosem czosnkowym. Mama jednej z gospodyń przywiozła ten przepis ze Lwowa i spopularyzowała w pobliskiej Wituni – opowiada nasz prowadzący Rafał Godziemski, szef „Memo Restaurant & Wine” w Bydgoszczy.
Będzie więcej!
To pierwsza z dwóch naszych wizyt w Więcborku. Po więcej opowieści zapraszamy za tydzień!
Odcinek powstał we współpracy z:
Prosiaczek
Cykoria
Gmina Więcbork