W tym roku już po raz trzynasty w całym kraju trwa Ogólnopolski Tydzień Wege. Chodzi o to, by po pierwsze zwrócić uwagę na to, z czym się wiąże jedzenie mięsa, z drugiej zaś pokazać, że kuchnia wegetariańska i wegańska niesie ze sobą wiele korzyści i nie jest nudna.
W Bydgoszczy Tydzień Wege organizuje grupa „Viva - Akcja dla Zwierząt Bydgoszcz”. - W wydarzenie włączyły się bydgoskie restauracje i kawiarnie specjalizujące się w kuchni bezmięsnej i wegańskiej - mówi Jakub Mikołajczak, bydgoski radny KO, lokalny przedstawiciel „Vivy...”. - Są nimi Naturalna, Falla, Ambar Pizza, kawiarnia Zacisze, Vegab i Krowarzywa. - Każdego dnia kolejna organizuje konkursy, w których można wygrać ich pyszne dania.
- Za nami jest też pokaz dokumentalnego filmu „Food Choices” Michała Siewierskiego, który w bardzo dosadny sposób pokazuje etyczne, medyczne i ekologiczne aspekty naszych wyborów żywieniowych - dodaje. - Przy okazji obala też kilka mitów związanych z dietą wege.
Co jeszcze nas czeka? - W piątek o godz. 17 w okolicy Starego Rynku zorganizujemy mały happening, by uświadomić ludziom, że produkcja mięsa nie pozostaje bez wpływu na środowisko - mówi Mikołajczak. - Dla przykładu - do wyprodukowania jednego burgera wołowego potrzeba ponad 2 tys. litrów wody.
Na finał Tygodnia Wege zaplanowano natomiast obywatelski piknik. - Razem z Food Not Bombs i Bydgoskim Ruchem Antyłowieckim spotkamy się w sobotę o godz. 14.30 przy śluzie trapezowej przy Marcinkowskiego 4 - słyszymy. - Będzie można sobie usiąść na kocu, spróbować wegańskich dań i miło spędzić czas. Zapraszamy!
