

Pomysły na wege grilla: #10 FASZEROWANE PIECZARKI
Składniki:
> 7 pieczarek portobello
> 100 g sera z niebieską pleśnią
> 50 g tartej mozzarelli
> pół cebuli
> 1 łyżka poszatkowanej natki pietruszki
> pieprz
> olej rzepakowy
Przepis:
1. Z pieczarek odcinamy nóżki.
2. Na patelnię wlewamy odrobinę oleju, wrzucamy pokrojone w drobną kostkę nóżki pieczarek i pokrojoną w drobną kostkę cebulę, smażymy do zrumienienia.
3. Po ostudzeniu dodajemy do tego małe kawałki sera pleśniowego, mozzarellę, świeżo zmielony pieprz i natkę.
4. Na rozgrzany grill kładziemy pieczarki od strony blaszek, grillujemy 10 minut.
5. Po tym czasie odwracamy grzyby, napełniamy je farszem i grillujemy kolejne 10 minut.
źródło: www.smaker.pl

Pomysły na wege grilla: #9 SZPARAGI W CYTRYNOWEJ CUKINII
Składniki:
> 1 pęczek zielonych szparagów
> 1 cukinia
> 1 cytryna
> 2 łyżki oliwy
> 1 łyżeczka ziaren czarnego pieprzu
Przepis:
1. Przy pomocy obieraczki cukinię obrać na szerokie, cienkie obierki. Obierać tylko miąższ cukinii, wnętrze z pestkami wyrzucić.
2. Cukiniowe obierki przełożyć do miseczki. Cytrynę otrzeć ze skórki i wycisnąć sok, dodać do obierek razem z oliwą i czarnym pieprzem. Dokładnie wymieszać i odstawić na bok na 5 – 15 minut.
3. W międzyczasie szparagi umyć, osuszyć, odciąć zdrewniałe końcówki i obrać do połowy wysokości. Każdego szparaga owijać w paski cukinii, następnie odkładać na blachę do pieczenia.
4. Kiedy wszystkie będą gotowe, ułożyć na tacce grillowej. Piec do zarumienienia, pamiętając, by obrócić szparagi na drugą stronę.
5. Gorące obsypać solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem.
źródło: www.jadlonomia.com

Pomysły na wege grilla: #8 NUGGETSY Z KALAFIORA
Składniki:
> 1 główka kalafiora
> 1 szklanka mąki z ciecierzycy (może być też zwykła)
> 1¼ szklanki wody lub mleka roślinnego (lub więcej, gdyby ciasto zaczęło gęstnieć)
> 2½ łyżeczki czosnku w proszku
> 2 łyżeczki wędzonej papryki
> ½ łyżeczki pieprzu cayenne (opcjonalnie)
> kilka garści płatków kukurydzianych
> sól oraz pieprz
Przepis:
1. Kalafior obierz z liści i ponacinaj główki na średniej wielkości kawałki. Ugotuj je na parze bądź w wodzie, aż będą miękkie, ale nadal lekko al dente.
2. Do mąki z ciecierzycy dodaj przyprawy oraz wodę i wymieszaj na gładkie ciasto. Odstaw na kilka chwil i nagrzej piekarnik na 220°C.
3. Płatki kukurydziane przesyp do szerokiej, płaskiej miski i gnieć je w palcach, aby pokruszyły się na mniejsze kawałki. Kalafiory zamaczaj najpierw w cieście z ciecierzycy, a następnie obtaczaj w płatkach kukurydzianych – i przekładaj na tackę grillową.
4. Tak opanierowane skrzydełka piecz na grillu na tacce grillowej, aż staną się złociste. Pamiętaj, by obrócić je na drugą stronę.
5. Podawaj z ulubionym sosem.
źródło: www.ervegan.com