Dokładniej chodzi o jajka oznaczone jako: „Ale jaja kl. M” oraz „Ale jaja kl. L” o terminie ważności: 31.10.2016, 01.11.2016, 02.11.2016, 03.11.2016, 06.11.2016, 07.11.2016, 08.11.2016, 09.11.2016, 10.11.2016, 11.11.2016 i posiadające kody na skorupkach: 3PL30221321 lub 3PL30221304.
Producentem i dystrybutorem jajek są Fermy Drobiu Daniel Woźniak (weterynaryjny numer identyfikacyjny 30221321 oraz Ferma Drobiu Woźniak Sp. z o.o., weterynaryjny numer identyfikacyjny 30221304).
Przeczytaj:
Szczepić się, czy się nie szczepić?
Jak wynika z decyzji powiatowego lekarza weterynarii w Rawiczu - bakterie Salmonella enteritidis wykryto w dwóch stadach kur niosek. W przypadku, gdy po spożyciu jaj wymienionych w komunikacie wystąpiły niepokojące objawy zdrowotne należy bezzwłocznie udać się do lekarza.
Pałeczki salmonelli mogą powodować salmonelozy - choroby, które dzieli się na durowe i jelitowe.
- Pierwsze objawy choroby pojawiają się w okresie od 6 godzin do 3–7 dni od momentu kontaktu z czynnikiem zakaźnym i są to: bóle brzucha, gorączka, biegunka, odwodnienie, nudności, wymioty. Niekiedy może rozwinąć się zakażenie układowe o cięższym przebiegu, tzw. postać pozajelitowa, szczególnie u małych dzieci, osób w podeszłym wieku lub z obniżoną odpornością. Obserwuje się wówczas powstawanie ropni, zapalenie dróg żółciowych, płuc, opon mózgowo-rdzeniowych, stawów, szpiku kostnego, kości oraz posocznicę. Istnieje skuteczne leczenie salmonelloz - informuje Główny Ispektorat Sanitarny.