
Upał w pracy? Sprawdź co powinien zrobić twój szef! [FOTOSTORY]
Kodeks pracy dość jasno określa obowiązki pracodawcy, w tym dotyczące organizacji stanowisk pracy i środowiska pracy w wysokich temperaturach spowodowanych warunkami atmosferycznymi. Wiadomo: woda. Wiadomo: wentylacja. Ale skrócenie czasu pracy? Tak, jest taka opcja.
Kolejne informacje na kolejnych kartach w naszej galerii >>>>

Upał w pracy? Sprawdź co powinien zrobić twój szef! [FOTOSTORY]
Bardzo wysoka temperatura fatalnie wpływa na organizm człowieka. Temperatura przekraczająca 25 st. C to granica, która wymaga stosowania dodatkowych mechanizmów ochronnych, bo inaczej człowiek staje się senny, spada uwaga, wydolność organizmu i może dojść do przegrzania organizmu, a to już niebezpieczne dla zdrowia i życia.
Jak twierdzą specjaliści, praca w nieklimatyzowanym, nagrzanym i zamkniętym pomieszczeniu, w którym jest około 30 stopni, powoduje spadek efektywności pracownika o połowę.

Upał w pracy? Sprawdź co powinien zrobić twój szef! [FOTOSTORY]
Zgodnie z § 112 zdanie 1 rozporządzenia MPiPS z 26 września 1997 r. w sprawie ogólnych przepisów bezpieczeństwa i higieny pracy (Dz. U. z 2003 r., nr 169, poz. 1650, z późn. zm.) – pracodawca ma zapewnić załodze „odpowiednią temperaturę, wymianę powietrza oraz zabezpieczenie przed wilgocią, niekorzystnymi warunkami cieplnymi i nasłonecznieniem".
Nie chodzi o to, żeby w każdym pomieszczeniu pracowniczym była klimatyzacja. Może być wentylacja. „Powietrze doprowadzane do pomieszczeń pracy z zewnątrz przy zastosowaniu klimatyzacji lub wentylacji mechanicznej powinno być oczyszczone z pyłów i substancji szkodliwych dla zdrowia. Klimatyzacja lub wentylacja nie może powodować przeciągów, wyziębienia lub przegrzewania pomieszczeń pracy, a strumień powietrza pochodzący z urządzeń wentylacji nawiewnej nie powinien być skierowany bezpośrednio na stanowisko pracy".

Upał w pracy? Sprawdź co powinien zrobić twój szef! [FOTOSTORY]
Praca w warunkach podwyższonej temperatury powietrza oznacza pracę wykonywaną na otwartej przestrzeni przy temperaturze przekraczającej 25 stopni lub wykonywaną w pomieszczeniach zamkniętych przy temperaturze ponad 28 stopni.
Ma też obowiązek dostarczania pracownikom wody zdatnej do picia (pod względem higieniczno-sanitarnym). Jeśli pracownicy wykonują prace na otwartej przestrzeni, pracodawca musi dostarczyć również wodę do celów higienicznych.