Słodkość jak narkotyk
Cukier uzależnia prawie tak bardzo, jak narkotyki. Profesor Robert Lustig z University of California w San Francisco na łamach tygodnika naukowego Nature pisze:
Zagrożenie zdrowia wywołane nadmierną konsumpcją cukru jest tak wielkie, że usprawiedliwia to wprowadzenie regulacji podobnych do tych, na jakie zdecydowano się w przypadku alkoholu czy nikotyny
Zgodnie z badaniami profesora cukier działa na mózg w podobnym stopniu, co kokaina czy heroina. Dlaczego cukier negatywnie wpływa na nasze zdrowie? On to właśnie odpowiada za próchnicę, otyłość, cukrzycę, nowotwory oraz choroby naczyniowo-sercowe.
Ukryta słodycz
Skoro cukier uzależnia, nic dziwnego, że dodawany jest do wielu produktów spożywczych, nie tylko tych w oczywisty sposób słodkich i niezdrowych. Niestety, często decydując się na produkty pozornie zdrowe, w efekcie spożywamy kilkanaście łyżeczek cukru. Sztucznie dodany cukier znajdziemy w:
- płatkach śniadaniowych
- jogurtach
- batonikach zbożowych
- batonikach białkowych
Podobnie rzecz ma się z wieloma wytrawnymi produktami. Światowa Organizacja Zdrowia zaleca, by dziennie spożycie cukru nie przekraczało 10% kaloryczności całej diety (10-12 łyżeczek). Tymczasem średnio Polacy spożywają każdego dnia... około 25 łyżeczek, rocznie zaś nawet 70 kg! Zobaczcie, jakie produkty zawierają najwięcej cukru.
