
Czym zastąpić tradycyjną panierkę? Istnieje wiele powodów, dla których warto zamienić bułkę tartą w przepisach na kotlety. Zdrowe panierki mają mniej kalorii i są bardziej wartościowe niż bułka tarta.
Czym zastąpić bułkę tartą? Przyrządzenie kotletów schabowych w panierce bez bułki tartej jest całkowicie możliwe dzięki tym łatwym zamiennikom, które prawdopodobnie każdy ma w swojej kuchni.
Sprawdź najlepsze zamienniki bułki tartej w poniższej galerii >>>>>

Tradycyjna panierka do kotletów to:
- mąka
- jajko
- bułka tarta
To, czy używamy gotowej mielonej bułki tartej czy samodzielnie ścieramy pieczywo, nie ma większego znaczenia dla kaloryczności dania. Panierka bez bułki tartej może być chrupiąca, a przy tym zdrowa.
Zobacz najlepsze zamienniki typowej panierki, które prawdopodobnie masz pod ręką w swojej kuchni >>>>>

PŁATKI KUKURYDZIANE
Płatki kukurydziane pasują jako panierka zamiast bułki tartej do mięsa wieprzowego, drobiowego i ryb. Przed użyciem warto je pokruszyć np. używając wałka do ciasta. Nie muszą być drobno zmielone.

PŁATKI OWSIANE
Płatki owsiane nie chłoną tłuszczu tak jak bułka tarta, nie przypalają się, są zdrowsze a panierka z płatków owsianych jest bardziej chrupiąca. Zawierają dużo błonnika pokarmowego, poprawiają pracę jelit i są sycące, dzięki czemu można ich zjeść mniej, by na dłużej zaspokoić głód. Płatki owsiane przed panierowaniem warto rozdrobnić w blenderze lub młynku, by ich sypkość była zbliżona do bułki tartej.