
Sól nadaje potrawom niepowtarzalny smak oraz dostarcza naszemu organizmowi potrzebny sód. Sól sprawia, że potrawy nie są jałowe.
Czym zastąpić sól? Istnieje wiele powodów, dla których warto zamienić sól a zamienników soli szukają nie tylko osoby na diecie. Sól nazywana jest białą śmiercią, więc nie dziwi fakt, że wiele osób stara się z niej zrezygnować lub chociaż ograniczyć. Skutki uboczne nadmiaru spożywania soli sprawiają, że coraz częściej szukamy jej zamienników.
Nadmierne spożywanie soli prowadzi między innymi do nadciśnienia, obciąża układ krążenia, co grozi niewydolnością serca i udarem mózgu. Sól zatrzymuje wodę w organizmie, przez co ciało jest obrzmiałe a oczy podkrążone. Sól spożywana w nadmiarze może powodować zmęczenie, bóle brzucha, rozstrój żołądka oraz ogólnie uczucie ociężałości.
Sprawdź najlepsze zamienniki soli na kolejnych slajdach galerii >>>>>

SÓL MORSKA
Sól morska zawiera w sobie morskie mikroorganizmy, które przyczyniają się do dostarczania organizmowi naturalnego jodu. Ma szary kolor i niekiedy jest lekko wilgotna. Sól morska ma znacznie bardziej intensywny smak, dlatego powinno się ją stosować w niewielkich ilościach. Zwykle sól morska ma duże kryształki, więc dobrze ją lekko zmielić w specjalnym młynku do mielenia soli.

RÓŻOWA SÓL HIMALAJSKA
To oryginalna sól pochodząca ze wschodniego pasa Karakorum w Pakistanie. Jest najzdrowszą i najczystszą solą na świecie. Nie zawierają żadnych szkodliwych dla zdrowia składników. Zawarte w niej pierwiastki i mikroorganizmy są łatwo wchłaniane do organizmu.

SÓL NISKOSODOWA
Zawartość sodu jest w niej obniżona. 30% sodu zastąpione jest solami potasu i magnezu, które usprawniają pracę organizmu. Smakiem nie różni się od soli kuchennej, a jest o wiele zdrowsza. Mogą ją również stosować dzieci.