

MIĘSO
W sporze mięsożercy - wegetarianie nie chodzi już tylko o aspekt etyczny, ale także ekologiczny.
> Ludzie zjadają ok. 230 milionów zwierząt rocznie - to 2 razy więcej, niż 30 lat temu.
> Najwięcej gruntów na naszej planecie (30%) jest wykorzystywanych na potrzeby hodowli zwierząt, pod którą wycinane są lasy.
> Hodowla zwierząt emituje ogromne ilości metanu i dwutlenku węga - większe, niż cały światowy transport!
> Do wyprodukowania 1 kilograma wołowiny potrzeba aż 15 tys. litrów wody. Do wyprodukowania 1 kilograma ziarna - niecałego tysiąca.
>Dieta wegetariańska potrafi wyżywić 2x więcej osób, niż dieta mięsna. Przy szybko rosnącej liczbie populacji ma to ogromne znaczenie dla naszej przyszłości.
> Produkcja mięsa jest nieefektywna - aż 30% ciała zwierzęcia przeznaczonego na rzeź jest traktowana jako odpad.

OLEJ PALMOWY
Olej palmowy, obecny w większości kupnych słodyczy takich jak batoniki i ciastka, dania gotowe, chipsy i sosy, sam w sobie nie jest groźny. To uprawa palmy olejowej niszczy Ziemię i zaburza naturalne ekosystemy.
> Ponad 85% globalnie używanego oleju palmowego produkowanego jest w krajach Azji Południowo-Wschodniej. Ze względu na niezwykłą opłacalność, pod uprawy palmy olejowej wypala i karczuje się lasy tropikalne - by zrobić miejsce olejowcom gwinejskim.
> Jeśli utrzyma się obecne tempo produkcji oleju palmowego, to do 2022 roku zostanie zniszczonych 98% lasów Sumatry i Borneo.
> Wraz z lasami giną zwierzęta. Najbardziej zagrożone są orangutany - populacja na Borneo jest bliska wymarciu.
> Wycinka naturalnych puszczy prowadzi do stopniowego osiadania torfowisk i obniżania terenu. Efektem mogą być częste i długo trwające powodzie na przestrzeni następnych dziesięcioleci.

AWOKADO
Awokado to zdrowy owoc uwielbiany przez zwolenników diety roślinnej. Jak się jednak okazuje, ma także swoje mroczne strony.
> Ogromny popyt na awokado sprawił, że rolnicy w Ameryce Południowej karczują coraz większe połacie lasu pod nowe plantacje.
> Biznes "awokadowy" jest na tyle lukratywny, że jego uprawą zainteresowały się nawet kartele narkotykowe.
> Hodowla awokado potrzebuje bardzo dużo wody – wyhodowanie zaledwie trzech owoców wiąże się z zużyciem niemal tysiąca litrów wody.
> Dodatkowym apektem jest odległość, jaką owoc musi pokonać z miejsca uprawy na nasz talerz. Importowana żywność obciążona jest nie tylko kosztami transportu, ale także zanieczyszczeniami, które transport ten wygenerował.