
Tych rzeczy nie warto kategorycznie jeść rano! Oto 7 zakazanych posiłków!
Parówki
Wykazano nawet zależność między regularnym spożyciem mięsa przetworzonego przez pewien czas, a wzrostem ryzyka raka jelita grubego. Zgodnie z aktualną Piramidą Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej, powinno ograniczyć się spożycie mięsa czerwonego i przetworzonych wyrobów mięsnych (w tym parówek) do 0,5 kg/tygodniowo (czyli około 10 parówek, bez żadnych innych źródeł mięsa przetworzonego i czerwonego, np. wołowiny, wieprzowiny, szynki wieprzowej).
Zobacz także:
Tak na nasz organizm wpływają banany!
Skórka pomarańczy ma właściwości lecznicze. Warto ją jeść!
Przy wyborze parówek (podobnie jak innych wyrobów mięsnych) ważne jest czytanie etykiet. Im w parówce więcej mięsa i mniej substancji dodatkowych, tym lepiej – np. im więcej fosforanów umożliwiających dodanie większej ilości wody, tym gorsza jakość parówki (mniejszy odsetek zawartego w niej mięsa).

Tych rzeczy nie warto kategorycznie jeść rano! Oto 7 zakazanych posiłków!
Pieczywo pszenne
Biała bułka na śniadanie również nie będzie dobrym pomysłem. Pieczywo pszenne jest produkowane bowiem z oczyszczonych ziaren zbóż, czyli pozbawionych łusek i bielma, a tym samym wielu cennych witamin i składników mineralnych.
– Pełne ziarno zbóż dostarcza m.in. żelaza, cynku, magnezu i witamin z grupy B. Warto wybierać chleb pełnoziarnisty lub mieszany, które poza składnikami mineralnymi i witaminami zawierają również sporo błonnika – przyspieszającego pasaż treści jelitowej.
Zobacz także:
Tak na nasz organizm wpływają banany!
Skórka pomarańczy ma właściwości lecznicze. Warto ją jeść!
Krem do smarowania pieczywa
Biała bułka posmarowana kremem do pieczywa? Szczególnie w takim śniadaniu o zawartości cukru, tłuszczu trans oraz oleju palmowego, który mimo, że jest olejem roślinnym, zawiera w głównej mierze nasycone kwasy tłuszczowe.
Zgodnie z normami Instytutu Żywności i Żywienia powinno się ograniczać spożycie tłuszczów nasyconych i możliwie zastępować je olejami roślinnymi (z wyjątkiem olejów palmowego i kokosowego). Spożycie tłuszczów trans powinno być ograniczone do minimum.
![[sc]Gofry, croissant i drożdżówka[/sc]...](https://d-art.ppstatic.pl/kadry/k/r/1/71/0d/62a0b06873528_o_xlarge.jpg)
Tych rzeczy nie warto kategorycznie jeść rano! Oto 7 zakazanych posiłków!
[sc]Gofry, croissant i drożdżówka[/sc]
Jesteś w grupie osób, które uwielbiają słodkie śniadania? To niekoniecznie dobry pomysł. To masa cukrów i kalorii.
Popularna w Polsce drożdżówka z serem może mieć aż 307 kcal, w tym 50,8 g węglowodanów/105 g produktu. Alternatywny maślany francuski rogalik – croissant, zawiera zdecydowanie mniej cukru (z wyjątkiem tych nadziewanych), ale równie sporo kalorii – około 231 kcal/około 60 g (1 sztuka), z czego 33 proc. masy stanowi tłuszcz, głównie nasycone kwasy tłuszczowe. Jednocześnie zawiera sporo sodu – 424 mg/sztukę i trochę witaminy A, folianów, choliny i selenu.
Zobacz także:
Tak na nasz organizm wpływają banany!
Skórka pomarańczy ma właściwości lecznicze. Warto ją jeść!