Tych produktów nie przechowuj w lodówce - ta żywność nie lubi niskiej temperatury!
Owoce i warzywa - jakie?
Owoce (jabłka, gruszki, mango, śliwki, brzoskwinie nektarynki, banany, cytrusy) i warzywa (papryka, marchew, bakłażan, ziemniaki, cukinia, ogórki, ziemniaki) - te warzywa i owoce psują się szybciej, jeśli są przechowywane w warunkach chłodniczych, a część z nich traci smak. Należy je przechowywać w temperaturze pokojowej, najlepiej w przewiewnym miejscu, tam gdzie nie ma dostępu światło słoneczne. Niewskazane jest przechowywanie ich w pojemnikach plastikowych lub w folii, bo wytwarzają się wówczas szkodliwe dla zdrowia fosforany.
Niektóre warzywa i owoce możemy przetrzymywać w lodówce. Są nimi:
► owoce jagodowe (maliny, truskawki, borówki, poziomki, jagody) - przechowujemy je niemyte, z szypułkami, nie dłużej niż 2 dni. Owoce stawiamy na najwyższej półce lodówki, gdzie temperatura jest najwyższa (nie lubią niższej temperatury niż 15 st. C).
► brukselka - do 7 dni w plastikowym pojemniku
► por - uprzednio oczyszczony może być przechowywany w najchłodniejszym miejscu lodówki nawet do 30 dni
► koperek i nać pietruszki - najlepiej umyte i posiekane, w pojemniczku. Do 5 dni
► kapusta - do 4 tygodni, w najchłodniejszym miejscu lodówki. Przed umieszczeniem jej w lodówce, oderwij wszystkie psujące się liście.