
Najgorsze owoce i warzywa na zimę
Po które owoce i warzywa lepiej nie sięgać zimą? Szczegóły na kolejnych slajdach.

Szpinak i różne sałaty
Szpinak i sałaty np. rzymska czy lodowa są zdrowe, o ile spożywa się je w sezonie. Zimą zamiast żelaza i cennych witamin zawierają one więcej szkodliwych azotanów i pestycydów. Dlatego lepiej w tym okresie spożywać brukselkę lub kapustę.

Owoce jagodowe zimą
Truskawki, poziomki czy maliny w okresie zimowym zwykle kompletnie nie mają smaku, są małe, źle wybarwione. Dodatkowo są one mocno pryskane, a przez to niezdrowe. Jeśli mamy na nie ochotę to lepiej sięgnąć po owocowy dżem czy owoce mrożone.

Pomidory na zimę
Podobna sytuacja dotyczy pomidorów – zimą nie tylko są pozbawione smaku, ale też często pochodzą z upraw przy których stosuje się mnóstwo pestycydów. W okresie zimowym lepiej jest sięgać po pomidory suszone, w oleju, czy passaty pomidorowe.